Modellenrecht

Met onze brede expertise over het modellenrecht bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot non-profit en (semi-)publieke sector. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele stakeholder. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

 • Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

mr. Jaime Boogaers
mr. Jaime Boogaers
Ondernemingsrecht
Advocaat, 16 jaar ervaring

Als advocaat kom ik vaak in aanraking met geschillen. Meestal is een pragmatische oplossing de snelste oplossing. Toch kan het voorkomen dat een zaak te ver uit de hand loopt. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je helpen om tot een goede oplossing te komen. Laten we snel contact hebben over jouw zaak.

Wat we doen

Het modellenrecht beschermt tekeningen en modellen van de fysieke vormgeving van een voorwerp. Het gaat vaak om ontwerptekeningen voorafgaand aan de daadwerkelijke productie. Het modellenrecht wordt verkregen op het moment dat een tekening of model is ingeschreven in het Benelux Bureau voor Intellectuele Eigendom of het Europees Modellenbureau. Het modellenrecht is zowel tijdsgebonden (periodes van 5 jaar met als maximum 25 jaar) als geografisch gebonden (dat wil zeggen het recht effect heeft in het gebied waar het ingeschreven staat). Er zijn een aantal eisen verbonden aan de tekening of het model voordat deze voor inschrijving in aanmerking komt. Het belangrijkste om voor registratie in aanmerking te komen is dat het model uniek moet zijn: dat wil zeggen dat het model nieuw is en een eigen karakter heeft. Omdat daarover nogal eens discussie over kan ontstaan, is het raadzaam om juridische experts in te schakelen tijdens het registratieproces van het model of tekening.

Een geregistreerd modelrecht geeft het exclusieve alleenrecht om de tekening of het model in het economisch verkeer te gebruiken. Een modelrecht kan dus een flinke waarde vertegenwoordigen. In de praktijk ontstaan er regelmatig geschillen over (vermeende) modelinbreuk. Van een modelinbreuk is pas sprake als er verwarringsgevaar bestaat bij het publiek. Immers verliest het originele model zijn onderscheidende kracht, en daarmee aan economische waarde, op het moment dat er verwarring kan ontstaan tussen het ‘origineel’ en de (gedeeltelijke) ‘kopie’.

Wij hebben de kennis en expertise om uiteenlopende rollen op ons te nemen: van advisering tot geschilbeslechting. Wij hebben een ervaren team van advocaten en juristen op het gebied van het modellenrecht. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Het Team

Al onze juristen en advocaten beschikken over brede kennis van wetgeving rondom het modellenrecht. Daarnaast hebben zij zich gespecialiseerd in een of meerdere aandachtsgebieden binnen het intellectueel eigendomsrecht. Meerdere aandachtsgebieden hebben we ondergebracht in verschillende praktijkgroepen. Elke advocaat maakt op basis van zijn of haar specialisme(n) deel uit van een of enkele praktijkgroepen. Cliënten kunnen per zaak direct bij de juiste praktijkgroep terecht. Hier worden zij bijgestaan door de voor de zaak meest geschikte advocaat of jurist. Waar nodig betrekken we daarbij de expertise en ervaring van onze collega-specialisten uit andere praktijkgroepen.

Contactformulier

Teruggebeld worden over een zaak of opdracht?

 • Contact over de opdracht
 • Direct contact met de juiste expert
 • Geheel vrijblijvend & kosteloos

Neem contact op

Jaime Boogaers

Meer weten over onze dienstverlening?
Neem dan contact op met onze specialisten.

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips