Merkenrecht

Met onze brede expertise over het merkenrecht bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot non-profit en (semi-)publieke sector. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele stakeholder. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

 • Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

mr. Jaime Boogaers
mr. Jaime Boogaers
Ondernemingsrecht
Advocaat, 16 jaar ervaring

Als advocaat kom ik vaak in aanraking met geschillen. Meestal is een pragmatische oplossing de snelste oplossing. Toch kan het voorkomen dat een zaak te ver uit de hand loopt. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je helpen om tot een goede oplossing te komen. Laten we snel contact hebben over jouw zaak.

Wat we doen

Het merkenrecht beschermt merktekens van bedrijven. Merktekens kunnen verschillende vormen aannemen, zoals woordtekens en beeldtekens. Het bekende sportmerk Nike kan zowel een merkenrecht hebben op de woordtekens Nike als op het bekende logo dat lijkt op een vinkje (het beeldteken van Nike is zelfs zo bekend dat het een naam heeft: de Swoosh). Ook combinaties van woordtekens en beeldtekens kunnen worden geregistreerd. Zelfs kleuren en vormen komen in sommige gevallen in aanmerking komen voor merkregistratie.

Een merk moet worden geregistreerd om bescherming te genieten. Belangrijk bij de registratie van een merk is dat het merk onderscheidend is in het maatschappelijk verkeer. Het zorgvuldig kiezen van een merknaam bij de start van een onderneming is daarom zeker relevant. Een merk dat beschrijvend van aard is, wordt namelijk niet erkent als voldoende onderscheidend. Denk bijvoorbeeld aan merken die een beroep beschrijven zoals ‘De Pizzabakkers’ of ‘De Automonteurs’. In een vroeg stadium, bij de oprichting van een bedrijf is het al aan te raden om deskundig juridisch advies in te winnen over merkbescherming. Wij begeleiden organisaties bij het registreren van verschillende merkenrechten in verschillende registers zoals:

 • Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) op basis van BVIE
 • European Union Intellectual Property Office (EUIPO)
 • Registratie bij World Intellectual Property Organisation (WIPO) op basis van Protocol van Madrid

Mocht er sprake zijn van een merkinbreuk, kan onder meer schadevergoeding worden gevorderd. Wij hebben de kennis en expertise om uiteenlopende rollen op ons te nemen: van advisering tot geschilbeslechting. Wij hebben een ervaren team van advocaten en juristen op het gebied van het merkenrecht. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Het Team

Al onze juristen en advocaten beschikken over brede kennis van wetgeving rondom het merkenrecht. Daarnaast hebben zij zich gespecialiseerd in een of meerdere aandachtsgebieden binnen het merkenrecht. Meerdere aandachtsgebieden hebben we ondergebracht in verschillende praktijkgroepen. Elke advocaat maakt op basis van zijn of haar specialisme(n) deel uit van een of enkele praktijkgroepen. Cliënten kunnen per zaak direct bij de juiste praktijkgroep terecht. Hier worden zij bijgestaan door de voor de zaak meest geschikte advocaat of jurist. Waar nodig betrekken we daarbij de expertise en ervaring van onze collega-specialisten uit andere praktijkgroepen.

Contactformulier

Teruggebeld worden over een zaak of opdracht?

 • Contact over de opdracht
 • Direct contact met de juiste expert
 • Geheel vrijblijvend & kosteloos

Neem contact op

Jaime Boogaers

Meer weten over onze dienstverlening?
Neem dan contact op met onze specialisten.

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips