Handelsnamen

Met onze brede expertise over het handelsnamenrecht bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot non-profit en (semi-)publieke sector. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele stakeholder. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

 • Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

mr. Jaime Boogaers
mr. Jaime Boogaers
Ondernemingsrecht
Advocaat, 16 jaar ervaring

Als advocaat kom ik vaak in aanraking met geschillen. Meestal is een pragmatische oplossing de snelste oplossing. Toch kan het voorkomen dat een zaak te ver uit de hand loopt. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je helpen om tot een goede oplossing te komen. Laten we snel contact hebben over jouw zaak.

Wat we doen

De Handelsnaamwet beschermt handelsnamen van ondernemingen. Een onderneming kan in het maatschappelijk verkeer meerdere handelsnamen voeren. Handelsnaambescherming lijkt soms op of overlapt soms met het merkenrecht, maar er zijn belangrijke verschillen. In tegenstelling tot het merkenrecht hoeft de handelsnaam niet te worden ingeschreven of geregistreerd om van de bescherming te kunnen genieten. Het enkele vereiste is dat de handelsnaam daadwerkelijk wordt gebruikt in het maatschappelijk verkeer. Doorgaans staan handelsnamen geregistreerd in de Kamer van Koophandel, maar voor de Handelsnaamwet is dit geen formeel vereiste voor bescherming. Een ander belangrijk verschil is dat handelsnamen ook beschrijvend van aard mogen zijn. Een beschrijvende handelsnaam zoals ‘De Pizzabakkers’ of ‘De Automonteurs’ staat niet aan bescherming in de weg. Wij begeleiden ondernemingen bij verschillende inbreukgeschillen.

Een handelsnaam kan ook als merk worden geregistreerd. Dat kan een voordeel zijn omdat het merkenrecht meer beschermingsbereik heeft dan de Handelsnaamwet. Wij begeleiden organisaties bij het registreren van handelsnamen als merk in verschillende registers zoals:

 • Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) op basis van BVIE
 • European Union Intellectual Property Office (EUIPO)
 • Registratie bij World Intellectual Property Organisation (WIPO) op basis van Protocol van Madrid

Wij hebben de kennis en expertise om uiteenlopende rollen op ons te nemen: van advisering tot geschilbeslechting. Wij hebben een ervaren team van advocaten en juristen op het gebied van het intellectueel eigendomsrecht. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Het Team

Al onze juristen en advocaten beschikken over brede kennis van wetgeving rondom handelsnamen. Daarnaast hebben zij zich gespecialiseerd in een of meerdere aandachtsgebieden binnen het intellectueel eigendomsrecht. Meerdere aandachtsgebieden hebben we ondergebracht in verschillende praktijkgroepen. Elke advocaat maakt op basis van zijn of haar specialisme(n) deel uit van een of enkele praktijkgroepen. Cliënten kunnen per zaak direct bij de juiste praktijkgroep terecht. Hier worden zij bijgestaan door de voor de zaak meest geschikte advocaat of jurist. Waar nodig betrekken we daarbij de expertise en ervaring van onze collega-specialisten uit andere praktijkgroepen.

Contactformulier

Teruggebeld worden over een zaak of opdracht?

 • Contact over de opdracht
 • Direct contact met de juiste expert
 • Geheel vrijblijvend & kosteloos

Neem contact op

Jaime Boogaers

Meer weten over onze dienstverlening?
Neem dan contact op met onze specialisten.

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips