Arbeidszaken

Zeven tips die je niet mag vergeten bij een arbeidsovereenkomst

De arbeidsovereenkomst bepaalt de juridische positie van jezelf en van je werknemer. En zoals je vast wel weet, spreekt de rechtspraak vooral in het voordeel van de werknemer. Jij hebt nu eenmaal de sterkere positie. Het is dan ook belangrijk dat de arbeidsovereenkomst juridisch helemaal sluitend is en dat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan. MKBrecht.nl geeft je hierbij zeven tips die je echt niet mag vergeten.

# 1. Controleer en verifieer

In onze eerdere blog over valse diploma’s hadden we het hier al over: als werkgever heb je een onderzoeksverplichting. Diploma’s moet je op echtheidskenmerken controleren, maar ook over de echtheid van vaardigheden of referenties vergewis je jezelf maar beter. Neem bijvoorbeeld een praktische test af of voer een deel van het gesprek in het Engels. Het is voor iedereen beter dat je problemen tijdens het sollicitatiegesprek opmerkt dan dat je achteraf een werknemer moet ontslaan.

# 2. Zet alles netjes op papier

In principe kan je een arbeidsovereenkomst mondeling sluiten, maar dat houdt toch een aantal risico’s in. Daarom raden wij altijd aan om de afspraken duidelijk op papier te zetten. Eventueel kan je een standaard arbeidsovereenkomst van een jurist gebruiken, speciaal voor je bedrijf opgesteld, maar ook dan blijft het belangrijk om afspraken op te schrijven. Maak eventueel gebruik van een considerans die je aan de arbeidsovereenkomst hecht. Zaken en verduidelijkingen die tijdens het gesprek aan bod komen, noteer je. Zo is er achteraf geen voer voor discussie, want ook de rechter houdt rekening met de manier waarop jullie een aantal zaken interpreteren.

# 3. Neem een verbod op nevenwerkzaamheden op

In principe mag een werknemer naast zijn job nog ander werk uitvoeren. Als je werknemer tot de vroege uurtjes in een club werkt, loop je het risico dat hij niet goed functioneert. Het wordt vaak vergeten, maar neem toch maar beter een verbod op nevenwerkzaamheden op. Dat wil niet zeggen dat de werknemer geen andere nevenwerken mag uitvoeren, maar wel dat hij vooraf even toestemming moet vragen. En dat is net zo eerlijk.

# 4. Vergeet het geheimhoudingsbeding niet

Een geheimhoudingsbeding is eveneens cruciaal voor een goede arbeidsovereenkomst maar wordt ook nog te vaak vergeten. Vaak denken werkgevers dat hun medewerkers helemaal niet in contact komen met vertrouwelijke informatie, maar uiteindelijk is een bedrijf een gesloten gemeenschap waar altijd wel concurrentiegevoelige informatie aanwezig is.

# 5. Denk goed na over de voor- en nadelen van flexibiliteit

Wanneer een werknemer start, wil je vaak nog even de kans krijgen om alles netjes af te tasten. Dat is inderdaad geen slecht idee, maar bedenk je dat het ook nadelen heeft. Bovendien heeft de Wet Arbeidsmarkt in Balans de voordelen van nulurencontracten en min-maxarbeidsovereenkomsten een beetje uitgehold. Zet de voor- en nadelen steeds op een rijtje en bedenk of er geen andere manieren zijn om zeker te zijn van je stuk, bijvoorbeeld door een aantal referenties op te bellen. Een proeftijdbeding of een arbeidsovereenkomst voor een bepaalde duur kan natuurlijk wel een goede oplossing zijn, maar ook dan moet je met een aantal regels rekening houden.

# 6. Implementeer een personeelshandboek

Voor sommige afspraken is een arbeidsovereenkomst niet het beste idee. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de zakelijke smartphone of het vaststellen van verlofdagen. Dergelijke afspraken neem je beter op in een personeelshandboek. Vergeet dan wel niet om in de arbeidsovereenkomst te verklaren dat het personeelshandboek integraal van toepassing is en voeg het aan de arbeidsovereenkomst toe.

# 7. Laat de arbeidsovereenkomst controleren

Bedrijven maken vaak gebruik van standaardcontracten. Als deze juridisch correct zijn, is er in principe geen probleem. Houd er wel rekening mee dat de wetgeving snel wijzigt en dat je ze regelmatig moet laten herzien. Daarom is het een goed idee om de arbeidsovereenkomst even door een jurist te laten scannen, zeker als je een aantal specifieke bepalingen hebt opgenomen. Leg de arbeidsovereenkomst eerst even voor aan MKBrecht.nl en ga pas nadien over tot de ondertekening.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips