Arbeidszaken

Wanneer gebruik ik een nulurencontract?

Een nulurencontract is een oproepcontract waarbij de werknemer alleen aan het werk gaat wanneer je hem of haar oproept. Er is dan wel een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd, maar er zijn afspraken omtrent het te werken aantal uren. Het voordeel is dat je de oproepkracht flexibel kan inzetten en dat je hem in theorie enkel moet betalen voor de gewerkte uren. Toch kent het nulurencontract ook een aantal nadelen, zeker sinds de Wet arbeidsmarkt in balans per 1 januari 2020 in werking is. Hierdoor is het nulurencontract lang niet altijd even interessant.

Sterk fluctuerend werkaanbod

Een nulurencontract is vooral interessant wanneer het werkaanbod voortdurend wijzigt en dit slechts beperkt voorspelbaar is. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de horecasector dat sterk afhankelijk is van het weer. Op een warme zomerdag zitten de terrasjes dan lekker vol en heb je helpende handen nodig, maar op een druilerige dag kan je het best wel alleen aan. Het weerbericht is pas enkele dagen op voorhand accuraat en dus is een nulurencontract hier interessant. Via het nulurencontract kan je dan snel je oproepkracht inzetten wanneer het nodig is, zonder dat de oproepkracht mag weigeren. Hierdoor houd je de personeelskosten laag en heb je toch hulp wanneer het nodig is.

Het werkaanbod moet steeds minimaal vier dagen op voorhand voorspelbaar zijn. Dan moet je de werkkracht ten laatste oproepen, anders is hij niet verplicht om te komen werken. Daarnaast moet je de oproepkracht minimaal vier dagen op voorhand afzeggen of anders hebben ze recht op loon. Als het werkaanbod niet minimaal vier dagen op voorhand te voorspellen is, is een nulurencontract eigenlijk niet meer zo interessant.

Korte stijging van het werkaanbod

Een nulurencontract is de ideale oplossing voor seizoensgebonden fluctuerend werkaanbod. Wanneer je langdurig met nulurencontracten werkt, nemen de voordelen per slot van rekening af. Zo moet je de oproepkracht na twaalf maanden al een contract aanbieden voor het gemiddelde aantal uren en kan je de loondoorbetalingsverplichting enkel uitsluiten voor de eerste zes maanden van het dienstverband.

Minimaal 3 uur werk bij oproeping

Als je bij een oproeping maar één of twee uur hulp nodig hebt, is een nulurencontract niet zo handig. Je bent dan verplicht om gewoon drie uur loon te betalen. Dat is niet het geval bij oproepcontracten voor minimaal 15 uur per week. Kan je steeds 15 uur werk per week aanbieden, maar is dit soms minder dan drie uur per dag? Dan is een ander oproepcontract meestal interessanter.

Zekerheid over de kwaliteiten van de oproepkracht

Sommige werkgevers denken dat een nulurencontract een handige manier is om de kwaliteiten van een werknemer uit te testen. Toch heb je ook bij een nulurencontract verplichtingen. Je bent per slot van rekening verplicht om de oproepkracht steeds op te roepen als je passend werk hebt. Dan mag je dus niet snel even een uitzendkracht in dienst nemen om die taken uit te voeren. Doe je dat wel, dan moet je toch gewoon loon betalen voor de niet-gewerkte uren. Als je met een nulurencontract gaat werken moet je dus ook gewoon zeker zijn van de kwaliteiten van de werknemer. Een goed sollicitatieproces blijft met andere woorden cruciaal.

MKBrecht.nl helpt je verder

Twijfel je of een nulurencontract voor jou de beste optie is? Wij stellen niet alleen contracten op, maar leggen al even graag het een en ander voor je uit. Bespreek je situatie tijdens een telefonisch intakegesprek en we adviseren je meteen over het beste (oproep)contract. Uiteraard stellen we het vervolgens gewoon voor je op. Bel ons of maak een telefonische afspraak.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips