Chat with us, powered by LiveChat

Arbeidsovereenkomst

Wanneer je met personeel te maken krijgt, zorg dan dat afspraken op papier komen te staan. Je legt zaken vast als het salaris, werktijden, werkzaamheden, de functie, bedrijfsmiddelen en meer. Snel een document in elkaar zetten lijkt een voordelige optie, maar achteraf krijg je hier heel veel gezeur over. Laat het opstellen door ons.

Wij kunnen je document opstellen, nakijken en aanpassen

Meer informatie? Bel 085 25000 44, Vraag het Annelore
Wij werkten o.a. voor
MKBrecht klant
MKBrecht klant
MKBrecht klant
MKBrecht klant

Al 17 jaar oplossingen voor Ondernemingen

Document laten opstellen

Document laten opstellen
Wat krijg je?
 • Een Telefonische Intake
 • Contact via e-mail/telefoon
 • Binnen 7 dagen opgeleverd
 • 7 dagen betalingstermijn
 • Ondersteuning voor- en achteraf
 • Document op maat opgesteld
 • Een contactpersoon
Document laten opstellen
€149,00 Stel document op

Document laten aanpassen

Document laten aanpassen
Wat krijg je?
 • Een Telefonische Intake
 • Contact via e-mail/telefoon
 • Binnen 7 dagen opgeleverd
 • 7 dagen betalingstermijn
 • Ondersteuning voor- en achteraf
 • Document op maat opgesteld
 • Een contactpersoon
Document laten aanpassen
€139,00 Laat aanpassen

Document laten controleren

Document laten controleren
Wat krijg je?
 • Een Telefonische Intake
 • Contact via e-mail/telefoon
 • Binnen 3 dagen
 • 7 dagen betalingstermijn
 • Ondersteuning voor- en achteraf
 • Een contactpersoon
Document laten controleren
€79,00 Doe een check

Waarom kies je voor MKBrecht.nl

Het maakt niet uit of je nu zzp'er bent of een groot of klein bedrijf hebt, wij hebben jaren ervaring met alle soorten organisaties.

Online juridisch maatwerk

Online juridisch maatwerk

Geen gegenereerde juridische documenten, maar Professioneel Maatwerk door Juristen en/of Advocaten.

Altijd 1 vaste prijs

Altijd 1 vaste prijs

Geen verborgen kosten, maar altijd vaste prijzen per document of handeling.

Al 17 jaar meester in klantcontact

Al 17 jaar meester in klantcontact

Juridische taal is maar ingewikkeld, daarom leggen onze juristen het graag voor je uit.

Altijd 1 contactpersoon voor jou

Altijd 1 contactpersoon voor jou

Een contactpersoon per document voor jou. Je hebt altijd direct contact met je jurist.

ik ben een tijd uit nederland geweest, en wist niet goed meer hoe de regels en alles is. heb telefonisch contact gehad met MKBrecht en ben zeer goed geholpen en heb veel tips en info gekregen over wat mijn mogelijkheden waren.

Dhr. L.A. Raturi
 • Wat is een arbeidsovereenkomst?
 • Waarom moet ik een arbeidsovereenkomst hebben?
 • Wat staat er in de arbeidsovereenkomst?
 • Zorgvuldig omgaan met arbeidsovereenkomsten
 • Wat gebeurd er als ik geen (schriftelijke) arbeidsovereenkomst heb?

Wat is een arbeidsovereenkomst?

Een arbeidsovereenkomst of arbeidscontract wordt gesloten tussen werkgever en werknemer. Als werkgever  ga je een samenwerking, een dienstverband, aan met de werknemer die bepaalde werkzaamheden persoonlijk voor je gaat verrichten. Als tegenprestatie krijgt de werknemer een vergoeding voor de geleverde arbeid in de vorm van loon.

Wettelijk gezien is de arbeidsovereenkomst een bijzondere overeenkomst waarvoor er nadere bepalingen zijn opgesteld in het Burgerlijk Wetboek. Een arbeidsovereenkomst kun je zowel schriftelijk als mondeling aangaan.

Hoewel een mondelinge arbeidsovereenkomst ook rechtsgeldig is, is het verstandig om je arbeidsovereenkomst op papier te zetten om in de toekomst (juridische) problemen te voorkomen. Raadpleeg een deskundig jurist voor het opstellen en/of controleren van je arbeidsovereenkomsten!

Waarom moet ik een arbeidsovereenkomst hebben?

De arbeidsovereenkomst geeft zowel de werknemer als de werkgever duidelijkheid over de gemaakte afspraken met betrekking tot het dienstverband. Dit is ook het schriftelijk bewijs van het dienstverband. Beide partijen kunnen zich altijd op de arbeidovereenkomst beroepen.  Het lijkt logisch maar de arbeid (de werkzaamheden) die de werknemer voor je gaat verrichten, moet winstgevend voor je zijn. Daarnaast moet de arbeid door een natuurlijk persoon, de werknemer zelf worden verricht en niet door iemand anders.

Verder moet in de arbeidsovereenkoms duidelijk naar voren komen dat er tussen de werkgever en de werknemer  een gezagsverhouding bestaat. Dit betekent dat  de werknemer de werkzaamheden uitvoert in dienst van de werkgever. Als werkgever kan en moet je waar nodig de werknemer aansturen en de werknemer dient op zijn beurt de verzoeken van werkgever opvolgen en uitvoeren zoals werkgever dit heeft opgedragen.

De arbeidsovereenkomst wordt met de werknemer persoonlijk afgesloten dus hij kan zichzelf niet laten vervangen (werkgever zorgt natuurlijk wel voor vervanging bij ziekte of verlof) maar de werknemer moet zelf de werkzaamheden verrichten.

Naast een werknemer kan het bedrijf ervoor kiezen om een stagiair in dienst te nemen. Het verschil tussen een stagiair en een werknemer is dat een stagiair werkzaamheden voor je bedrijf verricht, maar die werkzaamheden zijn gericht op het leerproces van de stagiair. De werknemer daarentegen verricht werkzaamheden die gericht zijn op de groei en winst van het bedrijf. Voor een stagiair heb je dus geen arbeidsovereenkomst nodig maar een stageovereenkomst.

Op het moment dat je een bedrijf aantrekt om bepaalde werkzaamheden uit te voeren heb je geen arbeidsovereenkomst nodig maar bijvoorbeeld een overeenkomst van opdracht.

Wat staat er in de arbeidsovereenkomst?

In een arbeidsovereenkomst is een aantal  vaste onderdelen  die voor elk dienstverband gelijk zijn. Deze vaste onderdelen zijn:

 • Wie is de werknemer? Het is belangrijk om te weten wie jouw werknemer is. Zijn of haar volledige naam en adresgegevens heb je niet alleen nodig voor jouw (loon) administratie, maar ook als je de werknemer bepaalde informatie wil opsturen.
 • Wat is de functie? Een functiebeschrijving legt kort uit wat de werkzaamheden zijn die de werknemer gaat uitvoeren, en hier kun je op terugvallen. In de arbeidsovereenkomst kun je daarnaast ook nog andere bijzonderheden van de functie opnemen die relevant kunnen zijn voor de uitvoering van de werkzaamheden.
 • Wat voor soort arbeidscontract is het? Er zijn verschillende varianten van de arbeidsovereenkomst. Dit zijn bijvoorbeeld het ‘vaste contract’ of een tijdelijk contract. Het is belangrijk om dit te benoemen in de overeenkomst omdat je bijvoorbeeld moet weten wanneer het arbeidscontract eindigt en je dit tijdig aan de werknemer bekend moet maken.
 • Wat zijn de verplichtingen van werknemer? Om problemen te voorkomen is het verstandig om alle punten die van belang zijn voor de uitvoering van de werkzaamheden, vast te leggen in de arbeidsovereenkomst. Dit kan zijn van werktijden tot standplaats of het gebruik van bedrijfsmiddelen. Dit kan je zelf zo uitgebreid mogelijk maken, als het maar binnen de grenzen van de wet blijft. MKBrecht kan je hierbij natuurlijk helpen.
 • Hoeveel vakantiedagen krijgt de werknemer? Een werknemer heeft recht op een minimaal aantal vakantiedagen. Jij als werkgever mag natuurlijk beslissen om meer dan het minimaal te geven. Daarnaast kan je bijvoorbeeld opnemen dat er verlofdagen gekocht kunnen worden, of dat een werknemer maximaal zoveel dagen achter elkaar mag opnemen.

Naast deze standaardbepalingen kunnen er bijzonder bepalingen worden opgenomen die alleen op jouw bedrijf of op deze specifieke werknemer gericht zijn. Een voorbeeld hiervan is functiegerelateerde bedrijfsmiddelen.

Zorgvuldig omgaan met arbeidsovereenkomsten

Het aannemen van personeel binnen je onderneming is een grote stap. Aan de ene kant gaat iemand werkzaamheden voor je onderneming verrichten die je waarschijnlijk daarvoor zelf hebt gedaan en aan de andere kant heb je de plicht om loon te betalen voor de geleverde arbeid. Dit is dus een grote kostenpost.

Het aangaan van een arbeidsovereenkomst kan vergaande gevolgen hebben op het moment dat die niet goed is opgesteld. Denk hierbij aan langdurige ziekte van de werknemer, ongeschiktheid voor de functie, concurrentie en bedrijfsgeheimen. Een arbeidsconflict kan ook iets zijn wat in de toekomst kan gaan spelen. Om deze redenen is het erg raadzaam om afspraken heel goed vast te leggen en te zorgen dat mogelijke negatieve effecten worden beperkt.

Wij begrijpen als geen ander dat je als ondernemer de aandacht bij je bedrijf wilt houden en nemen dus graag deze zorg uit je handen. Het team van deskundige juristen van MKBrecht kunnen je hierbij bijstaan.

Wat gebeurd er als ik geen (schriftelijke) arbeidsovereenkomst heb?

Het is altijd goed wanneer  je zowel als werkgever als werknemer  weet waar je aan toe bent en wat precies de gemaakte afspraken zijn. Wanneer een werknemer niet goed functioneert, of zich bijvoorbeeld niet houdt aan zijn verplichte arbeidstijden kun je terugvallen op de arbeidsovereenkomst of arbeidscontract waar deze afspraken door beiden is ondertekend. Ontbreekt een dergelijke overeenkomst, kunnen geen van beiden hun gelijk aantonen.

Naast het voorkomen van bepaalde geschillen, heb je als werkgever een schriftelijke arbeidsovereenkomst nodig voor het kunnen voeren van een goede (loon)administratie. De belastingdienst moet namelijk kunnen achterhalen wie voor jou werkt en welke bedragen jij voor deze werknemer moet afdragen.

Arbeidsovereenkomst

Laten opstellen, aanpassen of controleren door onze ervaren juristen en/of advocaten

Vragen? Bel 085 25000 44 (gesloten)
Betaal veilig
 • iDeal
 • MasterCard
 • VISA
 • American Express
 • Paypal