Arbeidszaken

Mag je een werknemer met een vals diploma op staande voet ontslaan?

In een eerdere blog hadden we het er al over dat onjuiste gegevens op een cv het ontslag op staande voet kunnen rechtvaardigen. Toen onderstreepten we al dat lang niet elke leugen zomaar in een ontslag op staande voet mag resulteren: de feiten waarover men liegt, moeten voldoende belangrijk zijn voor de uitvoering van de desbetreffende functie. Wanneer een werknemer met een vals diploma komt aandraven is dat eveneens het geval en bovendien zijn er nog een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

Onderzoeksplicht van de werkgever

Een vervalst diploma kan dus wel degelijk een ontslag op staande voet rechtvaardigen. Dat wil echter niet zeggen dat je als werkgever zelf geen verplichtingen hebt. Op jou rust immers een zogenaamde onderzoeksplicht. Je mag niet zomaar alles geloven wat een sollicitant of medewerker zegt, maar je zal bijvoorbeeld moeten vragen om het diploma zelf even voor te leggen of er een kopie van te ontvangen. Verifieer daarbij steeds de echtheidskenmerken en de gegevens die zich op het diploma bevinden.

Omdat het tegenwoordig steeds vaker mogelijk is om op het Dark Web of zelfs bij zogenaamde buitenlandse opleidingsinstanties diploma’s te kopen, vraag je ook altijd even om een uittreksel van de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Het gaat om een register met daarin de gegevens van bijna alle erkende onderwijsinstellingen. Het is de sollicitant die het uittreksel moet aanvragen.

Gevraagde diploma moet relevant zijn

Wanneer je als werkgever aan je onderzoeksplicht hebt voldaan, moeten de leugens en het bedrog al erg ver gaan. Dat opent sowieso al mogelijkheden tot een ontbindingsverzoek bij de kantonrechter. Toch wil dat nog niet zeggen dat je de werknemer zomaar op staande voet mag ontslaan. Per slot van rekening is er vereist dat het gaat om een relevant diploma dat belangrijk is voor de uitvoering van de functie.

Dat laatste moet ook voor de werknemer voldoende duidelijk zijn. In de vacaturetekst moet bijvoorbeeld uitdrukkelijk zijn weergegeven dat het diploma vereist is of moet het ter sprake zijn gekomen tijdens het sollicitatiegesprek. Neem bijvoorbeeld het feit dat een werknemer beweert over een diploma geneeskunde en zelfs over een specialisatie als patholoog-anatoom te beschikken. Dat zal niet relevant zijn wanneer er voor de functie van callcentermedewerker helemaal geen diploma wordt gevraagd. Dan is een ontslag op staande voet niet zomaar mogelijk.

Ten slotte is er ook nog de situatie waarbij een werknemer met een vals diploma al langdurig succesvol actief is in de onderneming. Indien er in dergelijke gevallen nooit sprake was van incompetentie, blijkt uit de rechtspraak dat ontslag op staande voet niet altijd te rechtvaardigen is. Ook hier kan dit echter wel het geval zijn wanneer het diploma strikt noodzakelijk is om bevoegd te zijn.

Ontbindingsverzoek als alternatief

Indien het niet duidelijk is of een ontslag op staande voet al dan niet zal standhouden, is het beter om een ontbindingsverzoek in te dienen bij de kantonrechter. Alleen al het feit dat de werknemer heeft gelogen en je voortdurend aan het lijntje heeft gehouden, kan dan voldoende zijn om van een verstoorde arbeidsrelatie te spreken.

Als je over deze problematiek vragen hebt, helpen onze juristen je graag verder. Neem nu contact op met MKBrecht.nl voor juridisch advies op maat. Ook voor het opstellen van de ontslagbrief doe je een beroep op onze bekwame juristen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips