Arbeidszaken

Loondoorbetalingsverplichting voor werkgevers

Wanneer is de loondoorbetalingsplicht (niet) van toepassing?

Bij een arbeidsovereenkomst moet u loon betalen op basis van het aantal uren waarvoor de arbeidsovereenkomst is gesloten, ook als u niet voldoende werk hebt voor de medewerkers. Dit is de zogeheten loondoorbetalingsverplichting. Ook bij bijvoorbeeld technische problemen waardoor medewerkers niet kunnen werken, moet u het loon doorbetalen. En de loondoorbetalingsplicht geldt ook wanneer er wél werk is en u uw oproepkrachten niet oproept. De loondoorbetalingsplicht geldt namelijk niet alleen voor werknemers met een vast contract of een tijdelijk contract, maar ook bij het inschakelen van oproepkrachten en payrollmedewerkers.

Uitsluiten van de loondoorbetalingsplicht

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om de loondoorbetalingsplicht in het contract uit te sluiten. Dit kan echter enkel voor de eerste zes maanden van het arbeidscontract. Een uitsluiting van de loondoorbetalingsplicht bij ziekte is sowieso niet mogelijk. Als dit in de cao staat, kan de loondoorbetalingsverplichting ook voor langer dan zes maanden worden uitgesloten. Dan moet er rekening worden gehouden met de cao-bepalingen. Slechts in sommige andere situaties geldt de loondoorbetalingsverplichting niet, bijvoorbeeld bij een staking, bij ongeoorloofd verzuim, wanneer de werknemer in de gevangenis zit en wanneer de werknemer regelmatig te laat komt op het werk. De loondoorbetalingsplicht loopt af op het moment dat het contract afloopt.

Minstens drie uur loon betalen bij oproepcontracten

Hoeveel loon u door dient te betalen, is afhankelijk van een aantal factoren. Bij vaste en tijdelijke werknemers dient u het normale salaris te betalen. Bij oproepkrachten speelt ook het type oproepcontract een rol. Daarbij geldt dat er meestal een ondergrens is van drie uur. Dat wil zeggen dat als een oproepkracht voor minder dan drie uur wordt opgeroepen, u toch drie uur loon dient te betalen. Dit is het geval bij nulurencontracten en min-maxcontracten.

Steun van het UWV

De loondoorbetalingsverplichting kan verregaande financiële gevolgen hebben voor een onderneming. Het is niet mogelijk om zich hiertegen te verzekeren. Wel kan de werkgever financiële reserves aanleggen om door moeilijke periodes heen te komen. In sommige gevallen kan het UWV steun verlenen. Het gaat dan om bijzondere situaties, bijvoorbeeld bij onwerkbaar weer. Dan dient u het verzuim wegens onwerkbaar weer te melden en de wachtdagen af te wachten, waarna u een uitkering wegens onwerkbaar weer kunt aanvragen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips