Financieel

Voordelig zakendoen in Dubai

Update: Wilt u voordelig een bedrijf starten in de VAE (UAE) klik hier.

Steeds meer ondernemers denken eraan om zich te vestigen in Dubai en er een onderneming te starten. Vaak heeft dit fiscale redenen. Wie wil ondernemen in een ander land moet echter rekening houden met de regels en eisen van dit land. Dit is ook het geval voor wie wil ondernemen in Dubai, een van de emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Klinkt dit interessant? Het is aan te raden om u eerst goed te informeren en (juridisch) advies in te winnen.

Ondernemingsvormen in Dubai

Net als in Nederland moeten ondernemers in Dubai de keuze maken tussen een van de wettelijke ondernemingsvormen. Het gaat onder meer om een private shareholding company, een limited liability company en een share partnership company. Elke ondernemingsvorm kent eigen spelregels. Een limited liability company kan bijvoorbeeld worden opgericht met twee tot vijftig aandeelhouders. De beperkte aansprakelijkheid van de aandeelhouders is een belangrijk kenmerk van deze ondernemingsvorm.

Bedrijf oprichten in Dubai

Men haalt soms aan dat het al in vijftien minuten mogelijk is om (via het Basher-platform) een bedrijf op te richten in de VAE, maar zo eenvoudig is het in de praktijk toch niet. Er zijn namelijk erg veel dingen om over na te denken en om te regelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de handelsnaam en de Memorandum of Association (MOA). Ook een handelsvergunning is nodig, net als een handelsnaamregistratie. Het is tevens noodzakelijk om zich te laten registreren bij de Chamber of Commerce, de Kamer van Koophandel in de VAE. In de praktijk is en blijft het dus vrij complex en is het aan te raden om zich goed te laten begeleiden.

Speciale economische zones in Dubai

Een van de voordelen van ondernemen in de VAE is het zakenklimaat dat er erg goed is. In de Doing Business ranking van 2020 stond de VAE op de zestiende plaats. Dat wil zeggen dat het land een erg goed ondernemingsklimaat heeft. Ter vergelijking: Nederland staat slechts op plaats 42. Onze buurlanden België en Duitsland staan op respectievelijk plaats 46 en 22. Het land heeft ook speciale economische zones die het fiscaal aantrekkelijk maken. In het geval van Dubai gaat het om onder meer Dubai Maritime City, Dubai CommerCity en Dubai Science Park. Elke zone biedt eigen voordelen. Het is belangrijk om zich, voor de vestigingskeuze, hierin te verdiepen.

 Advies over vestigen in Dubai

Een bedrijf oprichten in Dubai is minder eenvoudig dan het lijkt. Er zijn verschillende rechtsvormen en jurisdicties, met naast het UAE Mainland ook Free Zones in de verschillende emiraten. Er komt ook heel wat papierwerk bij kijken. Soms kan de vestiging in Dubai echter financiële en fiscale voordelen opleveren. Dit moet geval per geval worden bekeken. Daarom raden we aan om een adviesgesprek in te plannen, waarbij we het een en ander voor u bekijken. We adviseren over de mogelijkheden en bieden ondersteuning waar nodig.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips