Het is nu ook mogelijk om 's avonds en op zaterdag een belafspraak in te plannen

Juridische Zaken

Starter: deze 4 juridische vragen moet je jezelf stellen

14 maart 2019

Wanneer je een eigen zaak start, kunnen er al snel een aantal vragen opdoemen. En maar goed ook, want het zijn zo’n vragen die ervoor zorgen dat je voldoende kritisch nadenkt en je klaar bent voor alle mogelijke situaties. Ook op juridisch vlak zijn dergelijke vragen niet ongewoon. Uiteraard informeren wij van MKBrecht.nl jou graag verder.

Welke rechtsvorm neem ik aan?

Een VOF, een besloten vennootschap, een maatschap of een coöperatie: elke rechtsvorm heeft zijn eigen kenmerken en dit op zowel fiscaal, praktisch als juridisch niveau. Inderdaad: de keuze maak je best niet alleen op basis van fiscale optimalisatie. Aan sommige rechtsvormen kleven immers een aantal risico’s vast. Zeker indien jouw zaak risicogevoelig is, zorg je maar beter voor een scheiding tussen het persoonlijk en het zakelijk vermogen. Welke rechtsvorm voor jou het best geschikt is? Dat is afhankelijk van situatie tot situatie.

Bij MKBrecht.nl kiezen we dan ook voor advies op maat. Bovendien hebben we meteen ook aandacht voor de inrichting van de bedrijfsstructuur, want bij sommige rechtsvormen horen nu eenmaal ook statuten en reglementen.

Mag ik deze handelsnaam wel gebruiken?

Een leuke zaak kan natuurlijk altijd een passende handelsnaam gebruiken. Op marketingniveau zorgt het immers voor herkenning. En enkel zo kan je bouwen aan merkbekendheid. Toch is het hier zeker niet alleen vrijheid blijheid. Je mag immers niet zomaar elke bedrijfsnaam kiezen. Zo mag je bijvoorbeeld geen naam gebruiken van een ander bedrijf. Bovendien mag het niet eens verwarring veroorzaken. Omdat de gevolgen van een betwiste handelsnaam verregaand kunnen zijn, vraag je je maar beter vooraf even af of je de handelsnaam wel gebruiken mag.

Welke overeenkomsten heb ik nodig?

Overeenkomsten regelen de verhoudingen tussen de partijen en zorgen dat gemaakte afspraken ook in realiteit worden omgezet. Goede overeenkomsten zijn dan ook onontbeerlijk voor elke onderneming. Stel je daarom de vraag welke aspecten van het ondernemerschap moeten worden gereglementeerd en welke overeenkomsten je daarvoor nodig hebt.

Voor de verkoop via jouw website heb je bijvoorbeeld algemene voorwaarden nodig. Mogelijks moet je ook de privacy van de websitebezoeker beschermen. Maar uiteraard zal er ook sprake zijn van handelscontracten en misschien moet je ook wel de arbeidsverhouding regelen via een geschikte arbeidsovereenkomst. Enkel met correct opgestelde overeenkomsten hoef je je geen zorgen te maken.

Hoe bescherm ik mijn kennis?

Voor jouw zaak doe je mogelijks beroep op unieke kennis en expertise. Zo ontwikkelde je misschien een uniek product, bouwde je een eigen stukje software of maak je gebruik van innovatieve technieken om processen te optimaliseren. Stuk voor stuk zorgen ze ervoor dat je een streepje voor hebt op de concurrentie. En dat streepje kan ervoor zorgen dat jij als eerste de finish haalt.

Daarom bescherm je maar beter jouw kennis en expertise. Denk voornamelijk aan de bescherming van intellectueel eigendom, de diverse registraties en eventuele licenties. Koppel het bovendien ook terug naar de voorgaande overeenkomsten. Een geheimhoudingsclausule kan bijvoorbeeld een meerwaarde zijn voor de arbeidsovereenkomst.

MKBrecht.nl heeft een hart voor starters

En daarom gaan we helemaal hard!

Niet alleen zijn wij de hoofdsponsor van de KVK Startersdagen, bovendien voorzien we starters graag van de nodige juridische knowhow. Via het starterspakket van MKBrecht krijg je niet alleen een gratis adviesgesprek, maar stellen we ook alle overeenkomsten en verklaringen voor jou op. Dat doen we bovendien aan de hand van een transparant en extra voordelig tarief, opdat jij jouw financieel plan zo concreet mogelijk opstellen mag.

Meer weten over onze starterspakketten? Neem dan even contact met ons op en wij leggen jou graag een en ander uit.

Je contract laten nakijken, aanpassen of opstellen door onze juristen

vanaf € 49,- per document

Waarom zou je een onnodig risico’s lopen bij het aangaan van een contract of het uitvoeren van je dienstverlening? Wij van MKBrecht willen ondernemers beschermen tegen onnodige risico’s. Voordelige tarieven en goede contracten, dat is ons motto.

Zorg dat je contracten in orde zijn. Of je nu op zoek bent naar Algemene Voorwaarden, Overeenkomst van Opdracht of een Privacy Statement, wij bieden het allemaal aan. Zoek hier je contract!

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips