Rechtsvormkeuze onderneming

Met onze brede expertise binnen het belastingrecht bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot non-profitorganisaties. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

 • Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

mr. Jaime Boogaers
mr. Jaime Boogaers
Ondernemingsrecht
Advocaat, 16 jaar ervaring

Als advocaat kom ik vaak in aanraking met geschillen. Meestal is een pragmatische oplossing de snelste oplossing. Toch kan het voorkomen dat een zaak te ver uit de hand loopt. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je helpen om tot een goede oplossing te komen. Laten we snel contact hebben over jouw zaak.

Rechtsvormkeuze onderneming

Bij het opzetten van een organisatie dient een rechtsvorm te worden gekozen. Om te bepalen welke rechtsvorm het beste bij de onderneming past, zal mede worden gekeken naar de fiscale gevolgen van de rechtsvormkeuze. Een onderscheid kan worden gemaakt tussen de rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid en de rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Op het moment dat een rechtsvorm rechtspersoonlijkheid heeft, is de rechtspersoon behoudens uitzonderingen aansprakelijk voor de gemaakte schulden van de rechtspersoon. Een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid kan echter interessant zijn in verband met bepaalde fiscale voordelen. Bovendien is de administratielast minder hoog.

Onder de rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid vallen de Eenmanszaak, de Vennootschap onder Firma (VOF), Commanditaire Vennootschap (CV) en de Maatschap. De Besloten Vennootschap (BV) en de Naamloze Vennootschap (NV) hebben wel rechtspersoonlijkheid.

Op het moment dat een organisatie groeit, kan het interessant zijn om de organisatie zonder rechtspersoonlijkheid om te zetten naar een BV of NV. Ons team van fiscalisten onderzoekt de fiscale gevolgen bij de wijziging van rechtsvorm. Tevens werken onze fiscalisten veel interdisciplinair samen met de praktijkgroep ondernemingsrecht, zodat ook andere juridische gevolgen worden onderzocht.

Vragen omtrent de keuze van rechtsvorm? Neem contact met ons op.

Het Team

Al onze juristen en advocaten beschikken over brede kennis van het belastingrecht. Daarnaast hebben zij zich gespecialiseerd in een of meerdere aandachtsgebieden binnen het belastingrecht. Meerdere aandachtsgebieden hebben we ondergebracht in verschillende praktijkgroepen. Elke advocaat maakt op basis van zijn of haar specialisme(n) deel uit van een of enkele praktijkgroepen. Cliënten kunnen per zaak direct bij de juiste praktijkgroep terecht. Hier worden zij bijgestaan door de voor de zaak meest geschikte advocaat of jurist. Waar nodig betrekken we daarbij de expertise en ervaring van onze collega-specialisten uit andere praktijkgroepen.

Contactformulier

Teruggebeld worden over een zaak of opdracht?

 • Contact over de opdracht
 • Direct contact met de juiste expert
 • Geheel vrijblijvend & kosteloos

Neem contact op

Jaime Boogaers

Meer weten over onze dienstverlening?
Neem dan contact op met onze specialisten.

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips