Arbeidszaken

Mijn werknemer zit in de gevangenis: wat nu?

Als een werknemer in de gevangenis zit, kan hij natuurlijk niet meer werken. Tegelijkertijd zal de werkgever misschien niet langer met de medewerker verder willen. In de praktijk willen veel werkgevers in dergelijke gevallen overgaan tot een ontslag. Of dat mogelijk is, is afhankelijk van een aantal zaken. MKBrecht.nl legt het uit.

Ontslag van een veroordeelde werknemer

Als een werknemer is veroordeeld, staat zijn schuld in ieder geval vast. Toch wil dat niet zeggen dat dit voldoende is om over te gaan tot een ontslag. Uit de rechtspraak van de Hoge Raad blijkt namelijk dat alleen het feit dat iemand in de gevangenis zit, onvoldoende is om een ontslag te rechtvaardigen. Bij het ontbindingsverzoek moet de rechter nog steeds een afweging maken tussen de belangen van de partijen. De gevolgen voor de werknemer, die vanuit de gevangenis maar moeilijk kan solliciteren voor een nieuwe baan, mogen daarbij niet worden genegeerd.

In de praktijk zal de rechter rekening houden met alle relevante factoren. Daarbij speelt onder meer de zwaarte van het delict een rol, net als de duur van de vrijheidsbeneming. Bij een zwaar delict en een lange vrijheidsbeneming zal het ontslag sneller gerechtvaardigd zijn. Ook de wijze waarop dit op de werkgever afstraalt, speelt een rol. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de relatie tussen het strafbaar feit en de werkzaamheden die de werknemer verricht. Dat een veroordeelde pedofiel niet zomaar in een kinderdagverblijf aan de slag kan blijven, is logisch. Het is alleszins logischer dan het ontslag van een glazenwasser die is veroordeeld omwille van een drugsdelict.

Ten slotte houdt men onder andere rekening met de duur van het dienstverband, de leeftijd van de werknemer en de arbeidsmarktpositie van de werknemer. Uiteindelijk zal de rechter de knoop moeten doorhakken. Eventueel zal de rechter het ontbindingsverzoek toewijzen en de werkgever verplichten om een vergoeding te betalen.

Ontslag van een werknemer in de gevangenis

Het kan ook dat een werknemer in de afwachting van zijn proces in de gevangenis zit. Dan is de werknemer nog niet veroordeeld en staat het nog niet vast dat hij of zij het strafbare feit heeft gepleegd. De werknemer is met andere woorden nog steeds onschuldig, want het tegendeel is (nog) niet bewezen. Het is niet aan de werkgever om de werknemer bij voorbaat te veroordelen en om al meteen tot het ontslag over te gaan.

Dit is anders als de werkgever over civielrechtelijke bewijzen beschikt, bijvoorbeeld over camerabeelden die bewijzen dat de werknemer van de werkgever heeft gestolen. In dergelijke gevallen kan de werkgever wel overgaan tot het ontslag, maar dat is dan op basis van deze civielrechtelijke bewijzen en niet op basis van het verblijf in de gevangenis.

Werknemer in de gevangenis: juridisch advies is aan te raden

Als een werknemer in de gevangenis zit, is het raadzaam om contact op te nemen met een advocaat. Onze advocaten informeren je over de mogelijkheden waarover je beschikt. Ook zullen we bijvoorbeeld een loonstopbrief opstellen en eventueel zullen we begeleiding bieden bij het treffen van een minnelijke regeling. Meld vandaag nog je zaak aan en wij helpen je verder.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips