Financieel

Het ondernemerstestament, zekerheid voor de toekomst

Succesvolle bedrijven overleven meerdere generaties. Dat komt niet alleen door de succesformule zelf, maar ook omdat de grondleggers en opvolgers vooruit durfden te kijken. Doordat ze rekening hielden met wat de toekomst brengt en zelfs nadachten over de gevolgen van hun eigen dood. Vooruitkijken is belangrijk voor elke ondernemer. Dit geldt niet alleen voor de strategische en operationele aspecten van hun bedrijf, maar ook voor persoonlijke scenario’s die impact kunnen hebben op de continuïteit van de onderneming. Het opstellen van een ondernemerstestament is een van de dingen die men kan doen om klaar te zijn voor het onverwachte dat de toekomst brengt.

Het belang van een ondernemerstestament

Een ondernemerstestament is meer dan alleen een document dat de persoonlijke laatste wensen vastlegt. Het is een strategisch instrument dat de toekomst van uw bedrijf veiligstelt voor het geval u er (onverwacht) niet meer bent. Zonder dit testament zal de wet bepalen wat er met uw onderneming gebeurt na uw overlijden, wat niet altijd in lijn is met uw wensen of het beste is voor de bedrijfsvoering. Zo zorgt de wettelijke verdeling ervoor dat elk kind een gelijk deel van de erfenis in handen krijgt, maar hun vordering wordt pas opeisbaar bij het overlijden van de langstlevende echtgenoot. Ook kan de rechter wettelijk bepalen wie de beoogde opvolger is. Dit alles stemt mogelijk niet overeen met uw laatste wensen. Met een ondernemerstestament zorgt u ervoor dat dit wel het geval is.

Ondernemerstestament op maat

In essentie verschilt een ondernemerstestament niet veel van een persoonlijk testament. Het unieke aspect zit hem in de details: het biedt specifieke richtlijnen voor de voortzetting van de onderneming. Het gaat dan bijvoorbeeld over de aanwijzing van een opvolger, de wijze van afrekening, de waardebepaling, het aanwijzen van een bewindvoerder of executeur en de verdeling onder erfgenamen. Ook de uitkoop van andere erfgenamen kan in het ondernemerstestament worden geregeld. Het kan bovendien gebeuren dat de kinderen nog te jong zijn om het bewind over het bedrijf te voeren. Dan is het mogelijk om via het ondernemerstestament tijdelijk een bewindvoerder aan te stellen. We spreken dan over testamentair bewind.

Tijdig actie ondernemen

Misschien denkt u wel dat dit kan wachten, dat u hier nog te jong en te gezond voor bent. Echter, het is juist essentieel om proactief te zijn. Het zijn vaak de onverwachte sterfgevallen, bijvoorbeeld ten gevolge van een verkeersongeval, die de meeste problemen veroorzaken. Het opstellen van een ondernemerstestament is een daad van vooruitziendheid die de continuïteit van uw bedrijf waarborgt en potentiële geschillen voorkomt. Het is een teken van goed leiderschap en zorg voor allen die afhankelijk zijn van uw onderneming.

Wilt u meer weten over hoe u een solide ondernemerstestament opstelt dat recht doet aan uw wensen en dat de toekomst van uw onderneming beschermt? Ons team van experts staat klaar om u te adviseren en te begeleiden bij elke stap. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek over de toekomst van uw bedrijf.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips