Verkoop franchisenemersbedrijf en goodwill

Franchise is een uitstekende manier om een succesvol bedrijfsconcept op te schalen. Door de nieuwe Wet Franchise is er inmiddels veel regelgeving om rekening mee te houden. Door onze ervaring in de praktijk zijn wij uitzonderlijk kundig in het analyseren van kansen en risico’s. Wij helpen organisaties bij het juridisch goed organiseren van franchise samenwerkingsverbanden.

 • Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

mr. Jaime Boogaers
mr. Jaime Boogaers
Ondernemingsrecht
Advocaat, 16 jaar ervaring

Als advocaat kom ik vaak in aanraking met geschillen. Meestal is een pragmatische oplossing de snelste oplossing. Toch kan het voorkomen dat een zaak te ver uit de hand loopt. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je helpen om tot een goede oplossing te komen. Laten we snel contact hebben over jouw zaak.

Wat we doen

Wanneer besloten wordt een franchisevestiging te verkopen, zijn er veel aspecten om rekening mee te houden. Omdat een franchisenemer verbonden is aan de franchisegever door de franchiseovereenkomst, is de franchisenemer niet volledig vrij bij de verkoop van zijn vestiging. Vaak is er in de franchiseovereenkomst overeengekomen dat er een aanbiedingsplicht bestaat. De franchisegever heeft dan voorrang ten opzichte van andere kopers om de vestiging over te nemen.

In de praktijk kunnen er discussies ontstaan over de goodwillvergoeding en de verdeling daarvan bij de verkoop van de franchisevestiging aan de franchisegever. Sinds de Wet Franchise op 1 januari 2021 in werking is getreden bestaan er hele specifieke regels over goodwill. In de franchiseovereenkomst dient verplicht een goodwillbepaling opgenomen te zijn. De goodwillbepaling moet inkaderen hoe de goodwill wordt vastgesteld en in hoeverre de goodwill is toe te rekenen aan de franchisenemer danwel aan de franchisegever. Bij de verkoop van een franchisevestiging is het uitgangspunt namelijk dat de franchisenemer een redelijke vergoeding krijgt voor de door hem opgebouwde goodwill. Onze advocaten en juristen van de praktijkgroep Franchise hebben de ervaring en kennis om te adviseren en te begeleiden bij onderhandelingen en conflicten in de Franchise-sfeer. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Het Team

Ons team van bedrijfsjuristen en advocaten zijn specialisten op het gebied van franchiserelaties. Wij begeleiden zowel franchisenemers als franchisegevers bij juridische vraagstukken. Wij hebben ruime ervaring aan de onderhandeltafel, zijn doortastend en kunnen goede inschattingen maken van kansen en risico’s. Wij begrijpen zowel de juridische wereld als het bedrijfsleven en zijn daardoor goed in staat te schakelen. Heldere en begrijpelijke taal staat daarbij voorop.

Contactformulier

Teruggebeld worden over een zaak of opdracht?

 • Contact over de opdracht
 • Direct contact met de juiste expert
 • Geheel vrijblijvend & kosteloos

Neem contact op

Jaime Boogaers

Meer weten over onze dienstverlening?
Neem dan contact op met onze specialisten.

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips