Precontractuele verplichtingen

Franchise is een uitstekende manier om een succesvol bedrijfsconcept op te schalen. Door de nieuwe Wet Franchise is er inmiddels veel regelgeving om rekening mee te houden. Door onze ervaring in de praktijk zijn wij uitzonderlijk kundig in het analyseren van kansen en risico’s. Wij helpen organisaties bij het juridisch goed organiseren van franchise samenwerkingsverbanden.

 • Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

mr. Jaime Boogaers
mr. Jaime Boogaers
Ondernemingsrecht
Advocaat, 16 jaar ervaring

Als advocaat kom ik vaak in aanraking met geschillen. Meestal is een pragmatische oplossing de snelste oplossing. Toch kan het voorkomen dat een zaak te ver uit de hand loopt. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je helpen om tot een goede oplossing te komen. Laten we snel contact hebben over jouw zaak.

Wat we doen

Sinds 1 januari 2021 is de zogenoemde Wet Franchise van toepassing op franchiserelaties. Voorafgaand aan het tekenen van een franchiseovereenkomst vinden er doorgaans uitgebreide onderhandelingen plaats tussen de franchisegever en de kandidaat-franchisenemer. Ondanks dat er dan nog geen overeenkomst bestaat, bestaan er wel al rechten en plichten aan beide kanten. Als deze worden geschonden, zijn er aansprakelijkheidsrisico’s.

Wij bieden juridische en strategische ondersteuning in de precontractuele fase. Daarbij kan worden gedacht aan:

 • De informatieplicht van de franchisegever. Tijdens de onderhandelingen moet de franchisegever een tal van gegevens aan de kandidaat-franchisenemer verstrekken. De te verstrekken informatie betreft onder meer financiële gegevens, een conceptovereenkomst en informatie over de concurrentieverhouding tussen de franchisegever en de franchisenemer.
 • Nadat de franchisegever de informatie heeft verstrekt, gaat een zogenoemde standstill-periode lopen van vier weken. In die periode mag de franchisegever geen aanpassingen in de conceptovereenkomst ten nadele van de kandidaat-franchisenemer doen. Ook mag de franchisegever de kandidaat-franchisenemer niet aanzetten tot het doen van investeringen of betalingen.

De regels over de precontractuele fase moeten ervoor zorgen dat er een gelijk speelveld ontstaat tussen partijen. Het goed regelen van de precontractuele fase zorgt dan ook voor een gezonde, duurzame zakelijke relatie. Onze advocaten en juristen van de praktijkgroep Franchise hebben de ervaring en kennis om de precontractuele fase zorgvuldig en efficiënt te laten verlopen. Advies of begeleiding nodig tijdens de precontractuele fase? Neem contact met ons op.

Het Team

Ons team van bedrijfsjuristen en advocaten zijn specialisten op het gebied van franchiserelaties. Wij begeleiden zowel franchisenemers als franchisegevers bij juridische vraagstukken. Wij hebben ruime ervaring aan de onderhandeltafel, zijn doortastend en kunnen goede inschattingen maken van kansen en risico’s. Wij begrijpen zowel de juridische wereld als het bedrijfsleven en zijn daardoor goed in staat te schakelen. Heldere en begrijpelijke taal staat daarbij voorop.

Contactformulier

Teruggebeld worden over een zaak of opdracht?

 • Contact over de opdracht
 • Direct contact met de juiste expert
 • Geheel vrijblijvend & kosteloos

Neem contact op

Jaime Boogaers

Meer weten over onze dienstverlening?
Neem dan contact op met onze specialisten.

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips