Fictieve arbeidsrelatie

Franchise is een uitstekende manier om een succesvol bedrijfsconcept op te schalen. Door de nieuwe Wet Franchise is er inmiddels veel regelgeving om rekening mee te houden. Door onze ervaring in de praktijk zijn wij uitzonderlijk kundig in het analyseren van kansen en risico’s. Wij helpen organisaties bij het juridisch goed organiseren van franchise samenwerkingsverbanden.

 • Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

mr. Jaime Boogaers
mr. Jaime Boogaers
Ondernemingsrecht
Advocaat, 16 jaar ervaring

Als advocaat kom ik vaak in aanraking met geschillen. Meestal is een pragmatische oplossing de snelste oplossing. Toch kan het voorkomen dat een zaak te ver uit de hand loopt. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je helpen om tot een goede oplossing te komen. Laten we snel contact hebben over jouw zaak.

Wat we doen

Het komt soms voor dat een oorspronkelijke franchiserelatie later wordt gekwalificeerd als een fictief dienstverband (een fictieve arbeidsrelatie). Een franchiserelatie kenmerkt zich door de zelfstandigheid van de franchisenemer. Immers is de franchisenemer een ondernemer die voor eigen risico en rekening een franchiseformule in gebruik neemt van de franchisegever in ruil voor een vergoeding.

Een dienstverband daarentegen wordt nooit aangegaan met een ondernemer, enkel met een natuurlijk persoon. In een arbeidsrelatie wordt arbeid verricht in ruil voor loon waarbij de werknemer in een gezagsrelatie staat met zijn werkgever. Hoe raken deze twee totaal verschillende concepten dan verweven met elkaar?

De rechter, de belastingdienst en het UWV kijken niet naar de papieren werkelijkheid, maar naar de feitelijke omstandigheden. Met name bij één van de kenmerken van een arbeidsrelatie gaat het in de praktijk vaak mis: de gezagsverhouding. Wanneer de franchisegever te veel gezag uitoefent op de franchisenemer ten aanzien van zaken die in de invloedsfeer van de franchisenemer zouden moeten vallen, kan er na jaren onder een franchiseovereenkomst te opereren toch ineens worden geoordeeld dat er sprake is van een fictief dienstverband. Dat heeft verregaande financiële gevolgen voor de franchisegever, zoals verschillende naheffingen.

Onze advocaten en juristen van de praktijkgroep franchise hebben de ervaring en kennis om te adviseren over fictieve dienstverbanden in de franchise-sfeer. Wij voorkomen net zo lief problemen dan dat wij deze achteraf oplossen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Het Team

Ons team van bedrijfsjuristen en advocaten zijn specialisten op het gebied van franchiserelaties. Wij begeleiden zowel franchisenemers als franchisegevers bij juridische vraagstukken. Wij hebben ruime ervaring aan de onderhandeltafel, zijn doortastend en kunnen goede inschattingen maken van kansen en risico’s. Wij begrijpen zowel de juridische wereld als het bedrijfsleven en zijn daardoor goed in staat te schakelen. Heldere en begrijpelijke taal staat daarbij voorop.

Contactformulier

Teruggebeld worden over een zaak of opdracht?

 • Contact over de opdracht
 • Direct contact met de juiste expert
 • Geheel vrijblijvend & kosteloos

Neem contact op

Jaime Boogaers

Meer weten over onze dienstverlening?
Neem dan contact op met onze specialisten.

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips