Juridische Zaken

Aandachtspunten bij het uittreden uit een vof

Een vof of een vennootschap onder firma is een toegankelijke manier om samen te werken, maar kent ook een aantal nadelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de persoonlijke aansprakelijkheid die ook na de uittreding blijft bestaan. Het vof-contract en de vof-uittredingsovereenkomst helpen veel problemen te voorkomen. Daarom laat je je maar beter bijstaan door een ervaren advocaat of jurist.

Denk na over de toekomst van de vof

In verschillende gevallen wordt de vof automatisch ontbonden. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer een van de vennoten sterft, maar ook wanneer een van de vennoten vrijwillig uittreedt. Dat is natuurlijk niet altijd wat de andere vennoten of de uittredende vennoot wilt. Hiervan kan echter vooraf contractueel worden afgeweken. Daarom is een goed vof-contract noodzakelijk.

Via een vof-contract geven de verschillende vennoten aan dat ze samen een nieuwe vof willen starten, hoe ze zullen samenwerken en ook hoe ze uit elkaar zullen gaan. In het vof-contract kan er bijvoorbeeld staan dat de andere vennoten de vennootschap kunnen voortzetten. Dit noemen we een voortzettingsbeding. Daarnaast zijn er vaak ook vermogensbedingen opgenomen. Vermogensbedingen geven aan wat er met het vermogen moet gebeuren als een vennoot uittreedt. Soms is het bijvoorbeeld nodig dat een vennoot een deel van zijn vermogen, zoals een gebruikte machine, blijvend ter beschikking moet stellen. Vervolgens zijn ook overnemingsbedingen, niet-concurrentiebedingen et cetera in het vof-contract terug te vinden. Hoe dan ook is het belangrijk om het vof-contract vooraf goed door te nemen want de uittreding is er vaak uitgebreid geregeld.

Opletten voor de aansprakelijkheid

Een vof kent veel nadelen. Een daarvan is de persoonlijke aansprakelijkheid van de vennoten. Die persoonlijke aansprakelijkheid blijft zelfs de regel wanneer een vennoot uittreedt, maar dan natuurlijk wel enkel met betrekking tot de schulden die voor de uittreding werden gemaakt. Het maakt daarbij niet uit of de vennoot eenzijdig opzegt, de rechter de ontbinding uitspreekt, de vennoot wordt uitgestoten (uitstotingsbeding in het vof-contract) of de uittreding plaatsvindt op basis van een ander beding in het vof-contract. Enkel bij een aantal objectieve omstandigheden, zoals de dood van een vennoot, komt de persoonlijke aansprakelijkheid te vervallen.

Hiervan kan echter wel worden afgeweken. Via een vof-uittredingsovereenkomst bepaal je alsnog wat de gevolgen van de uittreding zijn. Het gaat vooral over afspraken met betrekking tot de activa en de passiva van de vof, maar bijvoorbeeld ook over de aansprakelijkheid. De resterende vennoten zijn vaak bereid om mee te werken aan dergelijke afspraken, maar vragen dan wel om extra garanties zoals een geheimhoudingsbeding en een concurrentiebeding. Een vof-uittredingsovereenkomst is dan ook altijd maatwerk en het resultaat van goede afspraken tussen de resterende vennoten.

MKBrecht.nl helpt vof-vennoten verder

Een vof biedt kansen, maar er zijn ook talloze risico’s die we niet mogen negeren. Daarom raden we iedereen die een vof wil starten aan om eerst even juridisch advies in te winnen en eventueel het vof-contract door een deskundige jurist op te laten stellen. Ook bij het uittreden uit een vof is een goede vof-uittredingsovereenkomst broodnodig. MKBrecht.nl helpt je graag verder. Plan vandaag nog een intakegesprek in en zorg dat alle afspraken netjes op papier staan.

Heb je een geschil met de andere vennoten en kom je er onderling niet uit. Meld je zaak dan bij ons aan.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips