Contracten

Juridisch correct samenwerken met andere ondernemers

Ondernemers kunnen het niet altijd alleen. Daarom doen ze een beroep op freelancers, nemen ze personeel in dienst of roepen ze al eens de hulp in van hun trouwe klanten. Want soms is samenwerken de beste manier om resultaten te bereiken. Ondernemers kunnen ook met elkaar samenwerken. Niet alleen zzp’ers zoeken steun bij elkaar, zelfs grote bedrijven gaan de samenwerking aan. Het is wel belangrijk dat alles dan goed wordt geregeld.

Goede afspraken voor een succesvolle samenwerking

Bij een sporadische samenwerking is het belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt en dat deze afspraken in een contract worden gegoten. In dit contract kunnen diverse afspraken staan, bijvoorbeeld over wie bepaalde risico’s draagt, hoe het werk wordt verdeeld, hoeveel de partijen elk investeren en wat er gebeurt als een partner zijn afspraken niet nakomt. De meest logische optie is het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst. Maar ook andere overeenkomsten zijn mogelijk. Zo kan de ene zzp’er de andere zzp’er inhuren, waarna er een overeenkomst van opdracht ontstaat. Er kan ook worden gewerkt met franchisenemers en er kunnen bepaalde licenties worden toegekend, waarbij uiteraard ook andere overeenkomsten nodig zijn.

Rechtsvorm kiezen

Als je vaker met elkaar samenwerkt, is het misschien een beter idee om samen een bedrijf op te richten. Verschillende zzp’ers die onafhankelijk willen blijven, kunnen bijvoorbeeld in dienst treden van een gezamenlijke bv. Maar ook een andere rechtsvorm als een maatschap of een vof kan een goede oplossing zijn. Het voordeel van een bv is dat je minder snel persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld, terwijl je bij een vof en een maatschap relatief snel aansprakelijk kan zijn (ook voor elkaar). Elke rechtsvorm heeft eigen voordelen en nadelen. Bij twijfel hierover kan je maar beter een beroep doen op een jurist die je hierover kan informeren.

Samenwerken en samenhokken

Het is mogelijk om een gebouw met elkaar te delen. Ook dan is het belangrijk dat je over goede overeenkomsten beschikt. Jullie kunnen bijvoorbeeld samen huren van een enkele verhuurder. Meestal zal de verhuurder willen dat de verschillende huurders hoofdelijk aan een schuld verbonden zijn. Als de andere partij niet betaalt, dien jij dus zijn deel te betalen. Dergelijke bedingen kunnen verregaande gevolgen hebben. Als je zelf een gebouw hebt, kan je een deel van het gebouw verhuren aan een andere ondernemer. Een goede huurovereenkomst is in beide gevallen belangrijk.

Samenwerken en geheimen bewaren

Denk ten slotte ook goed na over de geheimhouding. Bij een samenwerking kan er nu eenmaal al eens geheime informatie met elkaar worden gedeeld. Er zijn verschillende manieren om geheime informatie te beschermen, maar een geheimhoudingsovereenkomst is in ieder geval belangrijk. Bij een geheimhoudingsovereenkomst of een geheimhoudingsverklaring geeft de andere partij aan dat hij de geheime informatie niet zal lekken. Er wordt ook duidelijk aangegeven wat geheime informatie is. Verder kunnen hier sancties aan worden verbonden, bijvoorbeeld een boetebeding.

Dienstverlening van MKBrecht.nl

Samenwerken kan erg nuttig zijn, maar het is wel belangrijk dat de juiste afspraken worden gemaakt. En dat deze afspraken op een correcte manier op papier worden gezet. Onze juristen kunnen je informeren over de documenten die je nodig hebt voor een succesvolle samenwerking zonder onnodige risico’s. Bovendien kunnen ze deze documenten voor je opstellen. Als bijvoorbeeld een verhuurder een overeenkomst voorlegt, raden we aan om deze overeenkomst door een van onze juristen of advocaten te laten nalezen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips