Contracten

In 6 stappen zelf een contract opstellen

In deze zakelijke wereld zijn goede contracten onmisbaar. Voortdurend worden er zakelijke overeenkomsten gesloten, soms mondeling en soms schriftelijk. Het is niet altijd wenselijk om een contract te laten opstellen door een jurist of een advocaat. In veel gevallen kunt u perfect zelf een contract opstellen of aan de slag gaan met een door een jurist opgesteld modelcontract. Er zijn uiteraard ook situaties waarin het juist verstandiger is om een contract te laten opstellen, vooral bij complexe deals of wanneer de belangen heel groot zijn.

Basisprincipes van een contract

Elk contract moet de kernafspraken duidelijk omschrijven, zoals de taken, prijs, levering, kwaliteit en leverdatum. Zorg ervoor dat u de afspraken concreet en helder formuleert om misverstanden te voorkomen. Geef ook duidelijk aan waarover het contract gaat. De titel van het contract moet de aard van de overeenkomst weerspiegelen, zoals ‘Arbeidsovereenkomst’ of ‘Koopovereenkomst Inventaris’. Let op: de inhoud van het contract is altijd leidend, ongeacht de titel. Het is daarom verstandig om aan het begin van het contract de intentie van de partijen te beschrijven. Dit biedt helderheid over het doel van de overeenkomst en kan van belang zijn bij eventuele geschillen.

Controleer de vertegenwoordigingsbevoegdheid

Verifieer of de tegenpartij bevoegd is om het contract te ondertekenen. Dit kunt u controleren via een uittreksel van de Kamer van Koophandel. Als u een contract sluit met een particulier, gaat u na of deze bekwaam is om te ondertekenen. Bij minderjarige particulieren is het goed dat ook de ouders ondertekenen.

Kernafspraken duidelijk op papier zetten

Noteer alle kernafspraken over onder meer de taken, prijzen en leveringsvoorwaarden. Doe dit in duidelijke en begrijpelijke taal. Wees heel zorgvuldig en zorg ervoor dat er geen discussie mogelijk is. Voorkom vage omschrijvingen en zorg voor helderheid over wat er gebeurt als afspraken niet worden nagekomen.

Voeg algemene voorwaarden toe

Indien u over algemene voorwaarden beschikt, staat u sterker in uw schoenen. Het is wel belangrijk dat u deze algemene voorwaarden toevoegt en van toepassing verklaart. Algemene voorwaarden zijn essentieel voor het regelen van standaardprocedures en -beleid. Zorg dat de andere partij deze voor ondertekening ontvangt. Het is aan te raden om de algemene voorwaarden altijd door een jurist of een advocaat te laten opstellen. Deze voorwaarden zijn te belangrijk om ze zelf op te stellen.

Juridische controle

Na het zelf opstellen van een contract is het aan te raden om het na te laten kijken door een jurist of een advocaat. Dit doet u voor de ondertekening van het contract! MKBrecht.nl biedt de mogelijkheid om uw contracten voordelig te laten controleren en aan te passen indien nodig. Hierdoor bent u 100% zeker van een juridisch waterdicht contract dat uw belangen optimaal beschermt.

Onderteken het contract

Een correcte ondertekening, met vermelding van plaats en datum, is cruciaal. Beide partijen dienen het contract te ondertekenen, liefst in elkaars aanwezigheid, om de geldigheid ervan te waarborgen. Plaats op elke pagina een paraaf om discussies te voorkomen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips