Juridische Zaken

Dit is waarom je contract laten controleren zo belangrijk is

23 november 2021

Contracten afsluiten en handtekeningen zetten doen we al ons hele leven lang. Veel overeenkomsten worden zelfs zonder een contract gesloten, zoals de koopovereenkomst die aan de kassa van de supermarkt ontstaat. Alles is dan ook klaar en duidelijk: je weet wat je betaalt en wat je in ruil krijgt. De belangrijkste zaken, zoals het recht op garantie of op een veilig product, worden gewoon door wetten geregeld. Jij hoeft er niet van wakker te liggen en ingewikkelde overeenkomsten met kleine lettertjes zijn overbodig. Lekker handig, maar zo werkt het niet als je als ondernemer belangrijke overeenkomsten sluit. Als ondernemer is het belangrijk dat je niet zomaar je handtekening onder een document plaatst en dat alles correct op papier staat. Daarom is je contract laten controleren zo belangrijk.

Zo weet je waar je je handtekening onder zet

Het is belangrijk dat zakelijke contracten waterdicht zijn. Net als aan de kassa in de supermarkt is het dan voor iedereen duidelijk wat de afspraken in bijvoorbeeld een samenwerkingsovereenkomst willen zeggen. Achteraf hoeven hierover geen discussies te bestaan, wat je veel gedoe en juridische procedures bespaart. Ook financiële problemen en andere kopzorgen blijven achterwege. Stel je bijvoorbeeld maar even voor dat een geheimhoudingsbeding ongeldig is, waardoor bepaalde gegevens lekken. Had je je contract laten controleren en had je dit risico vooraf gekend, dan had je natuurlijk niet je handtekening onder het contract geplaatst.

Voorkom sancties en boetes

Wanneer niet alles duidelijk op papier staat, kan dit discussies en ongewenste procedures opleveren. In sommige gevallen verbindt de wetgever zelfs sancties aan onjuiste of onduidelijke bepalingen. Dit is bijvoorbeeld het geval als een beding uit de algemene voorwaarden op de zwarte lijst staat. Het beding wordt dan geschrapt en voor ongeschreven gehouden.

Maar het kan ook erger, met name bij arbeidsovereenkomsten. Er gelden bijvoorbeeld strenge voorwaarden voor een geldige proeftijd. Als het proeftijdbeding ongeldig is en je desondanks toch iemand tijdens de proeftijd ontslaat, is er sprake van een ongeldig ontslag. De werkgever moet dan de werknemer in dienst houden en het loon doorbetalen. Wil hij desondanks toch een einde maken aan de arbeidsovereenkomst, dan zal hem dat veel kosten. Daarom kan een werkgever beter eerst even het contract laten controleren.

Er zijn zelfs gevallen waarbij bepaalde bedingen boetes kunnen opleveren, bijvoorbeeld wanneer dit betekent dat er onjuist wordt omgegaan met persoonsgegevens. Zeker bij afspraken omtrent persoonsgegevens is een contract laten controleren heel belangrijk.

Wetgeving wijzigt voortdurend

Zelfs als je een overeenkomst door een jurist liet opstellen, is het contract laten controleren soms raadzaam. Zowel de wetgeving als de rechtspraak evolueren namelijk non-stop en maken het nodig om contracten te herzien. Voor 25 mei 2018 was de AVG bijvoorbeeld niet van toepassing en golden er andere privacyregels. Alleen al in 2021 bevat de wetgevingskalender van de overheid meer dan tweehonderd pagina’s met benamingen van gewijzigde of nieuwe wetten. Voor de meeste sterfelijke zielen is dit onmogelijk bij te houden. Onze juristen zijn echter steeds op de hoogte van de nieuwe en toekomstige wetgeving. Je contract laten controleren, is dan ook kiezen voor overeenkomsten die helemaal up-to-date zijn. Dit kan je opnieuw een aantal onaangename verrassingen besparen.

Je contract laten controleren door MKBrecht.nl

Als je een contract op maat laat maken door een jurist, ben je altijd zeker dat het aan je eisen voldoet. Als je zelf een contract hebt opgesteld, een sjabloon gebruikt of een contract krijgt voorgelegd door een tegenpartij, is dat lang niet altijd het geval. Daarom kan je via onze dienst ContractCheck™ je contract laten controleren en analyseren. Je krijgt dan inzicht in alle risico’s en onze juristen leggen uit hoe je problemen voorkomt. Een contract laten controleren door een van onze advocaten kan al vanaf 99 euro.

Je contract laten nakijken, aanpassen of opstellen door onze juristen

vanaf € 49,- per document

Waarom zou je een onnodig risico’s lopen bij het aangaan van een contract of het uitvoeren van je dienstverlening? Wij van MKBrecht willen ondernemers beschermen tegen onnodige risico’s. Voordelige tarieven en goede contracten, dat is ons motto.

Zorg dat je contracten in orde zijn. Of je nu op zoek bent naar Algemene Voorwaarden, Overeenkomst van Opdracht of een Privacy Statement, wij bieden het allemaal aan. Zoek hier je contract!

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips