Contracten

De opkomst van intermediairs: nuttig, maar opletten voor risico’s

Steeds meer opdrachtgevers maken gebruik van zzp’ers om hun projecten uit te voeren. Tegelijkertijd zien we ook een opkomst van intermediairs die tussen de opdrachtgever en de zzp’er in zitten. Deze intermediairs zijn er in verschillende soorten en maten, en bieden voordelen voor zowel de opdrachtgever als de zzp’ers. Toch mogen we ook niet blind zijn voor de risico’s die hieraan zitten. Het beschikken over goede overeenkomsten is enorm belangrijk om problemen te voorkomen.

Voordelen van intermediairs

Intermediairs bieden verschillende voordelen, zowel voor de opdrachtgever als voor de zzp’er. Zo kan de intermediair bijvoorbeeld fungeren als een matchmaker tussen de opdrachtgever en de zzp’er. De intermediair kent beide partijen goed en kan zo de juiste match maken op basis van kennis en ervaring. De opdrachtgever krijgt goede uitvoerders en de zzp’er krijgt passend werk. Ook kan de intermediair fungeren als een soort buffer tussen de opdrachtgever en de zzp’er. Hij of zij neemt bijvoorbeeld de communicatie, de administratie en zelfs de klachtenbehandeling uit handen, waardoor beide partijen zich volledig kunnen focussen op het project zelf en de communicatielijnen helder en duidelijk zijn. Daarnaast kan de intermediair zorgen voor een betere verdeling van de risico’s en aansprakelijkheid tussen de partijen.

Bemiddelingsovereenkomst of overeenkomst van tussenkomst

Er zijn twee manieren waarop een intermediair zijn diensten kan aanbieden: via een bemiddelingsovereenkomst of via een overeenkomst van tussenkomst. Het onderscheid hiertussen is erg belangrijk.

Bij een bemiddelingsovereenkomst brengt de intermediair de opdrachtgever en de zzp’er met elkaar in contact. De bemiddelaar brengt de partijen louter samen en speelt geen rol bij de uitvoering van de werkzaamheden. Vervolgens wordt er een meerpartijenovereenkomst opgesteld. Ook is het mogelijk dat er meerdere overeenkomsten worden opgesteld, namelijk een overeenkomst van opdracht tussen de opdrachtgever en de zzp’er enerzijds en een bemiddelingsovereenkomst tussen de opdrachtgever en de intermediair anderzijds. De zzp’er is in ieder geval rechtstreeks met de opdrachtgever verbonden via een overeenkomst. De intermediair heeft dan weer geen directe betrokkenheid bij de uitvoering van het project zelf.

Bij een overeenkomst van tussenkomst treedt de intermediair wél op als een tussenpersoon tussen de opdrachtgever en de zzp’er. De intermediair aanvaardt de opdracht en laat deze uitvoeren door een zzp’er. In dit geval sluit de intermediair enerzijds een overeenkomst met de opdrachtgever en anderzijds een overeenkomst met de zzp’er. De zzp’er heeft geen rechtstreekse overeenkomst met de opdrachtgever. De intermediair is in dit geval wel betrokken bij de uitvoering van het project en kan dus ook aansprakelijk worden gesteld voor eventuele fouten of gebreken die hierbij ontstaan.

Opletten bij onderscheid tussen bemiddelaar of werkgever

Vooral bij een overeenkomst van tussenkomst is het opletten geblazen. Deze manier van werken vertoont namelijk grote gelijkenissen met een uitzendconstructie. Dit levert soms problemen op, omdat men kan oordelen dat er sprake is van een dienstverband. Daarom is het belangrijk om dit juridisch goed uit te werken. Wanneer men namelijk oordeelt dat een intermediair optreedt als werkgever, heeft dit verregaande gevolgen. Bijvoorbeeld wat de sociale lasten betreft. Het is belangrijk om goed te kijken naar de feitelijke uitvoering van de werkzaamheden, de afspraken die hierover zijn gemaakt en de contracten die worden gebruikt. Bij twijfel hieromtrent is het absoluut aan te raden om meteen juridisch advies in te winnen.

Belang van goede overeenkomsten bij het werken met intermediairs

Het opstellen van goede overeenkomsten is cruciaal om problemen te voorkomen en de samenwerking tussen de opdrachtgever, de intermediair en de zzp’er soepel te laten verlopen. Een goed opgestelde overeenkomst zorgt voor duidelijkheid en helderheid over de verhoudingen tussen de partijen. Dit voorkomt allerlei onnodige discussies. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar de aard van de werkzaamheden en de specifieke omstandigheden van de samenwerking. Op deze manier kunnen de afspraken optimaal aansluiten bij de wensen en belangen van alle betrokken partijen.

MKBrecht.nl kan ondernemers en intermediairs helpen bij het opstellen van deze overeenkomsten en geeft juridisch advies bij vragen en problemen. Onze juridische experts hebben veel ervaring op het gebied van arbeidsrecht en ondernemingsrecht. Neem contact met ons op voor meer informatie of advies bij jouw specifieke situatie. Wij helpen je graag verder.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips