Arbeidszaken

Hoe ga je om met alcohol op het werk?

Conform het arbobeleid moeten werkgevers preventieve acties treffen om bedrijfsongevallen te voorkomen. Hiertoe behoort ook het tegengaan van het onder invloed zijn van verdovende middelen, zoals medicijnen, alcohol en drugs. Toch moet de werkgever daarbij ook rekening houden met een aantal spelregels.

Voorschriften opstellen

Het is voor een werkgever niet gewenst dat werknemers op het werk alcohol nuttigen, maar in principe is het niet verboden. Tijdens een vrijmibo kan er dus zeker eens een glaasje wijn worden geschonken. Anderzijds houdt alcoholconsumptie uiteraard een aantal risico’s in, want lang niet altijd zal men zich beperken tot één glaasje of één fles. En als werkgever ben jij tenslotte wel aansprakelijk voor een eventueel bedrijfsongeval. Daarom doen werkgevers er goed aan om het alcoholgebruik te reglementeren.

Dit doe je door een alcoholbeleid uit te werken. Het alcoholbeleid bevat voorschriften waar de werkgever zich aan moet houden en moet de veiligheid en de gezondheid op de werkvloer waarborgen. Het bevat bijvoorbeeld voorschriften over het gebruik van alcohol tijdens, maar ook voor de aanvang van de werktijd. Er kan bijvoorbeeld ruimte worden gelaten voor één enkel glaasje alcohol op een vrijmibo of een personeelsfeest, maar daarnaast alcoholgebruik compleet verbieden. In het alcoholbeleid worden bovendien ook andere voorschriften opgenomen, zoals de signalisatie van alcoholgebruik, de manier waarop er wordt omgegaan met werknemers met een alcoholprobleem en eventuele sancties die de werkgever mag treffen. Het alcoholbeleid moet steeds in het personeelshandboek of in een arbeidsvoorwaardenreglement worden opgenomen.

Drugs- en alcoholtests op de werkvloer

Aan het afnemen van een onafhankelijke alcohol- of drugstest zijn er een aantal problemen verbonden. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de verkregen gegevens bijzondere gezondheidsgegevens zijn in het kader van de AVG. Hierdoor zijn drugs- en alcoholtests enkel mogelijk wanneer er een wettelijke grondslag voor bestaat. Lees: enkel een alcoholbeleid zal niet volstaan.

Momenteel bestaan er al wettelijke regels voor het boordpersoneel van vliegtuigen, treinmachinisten of deelnemers aan het wegverkeer. Daarnaast is het zo dat staatssecretaris Tamara van Ark recent een opening liet voor drugs- en alcoholtests in chemiebedrijven waar bedrijfsongevallen grote maatschappelijke gevolgen kunnen hebben. Toch is het in de meeste bedrijven niet mogelijk om drugs- en alcoholtests af te nemen. En wanneer het uitzonderlijk wel mogelijk is, blijft het cruciaal dat het alcoholbeleid rekening houdt met de rechten van de werknemer (bv. de mogelijkheid tot een contra-expertise).

Problematiek van alcoholverslavingen

Een alcoholverslaving zal niet meteen het ontslag rechtvaardigen. Als werkgever moet je de werknemer voldoende waarschuwen, hulp bieden en ondersteuning verlenen om de alcoholverslaving aan te pakken. De werknemer moet daarentegen zijn medewerking verlenen, hulp aanvaarden en de nodige inspanningen doen om komaf te maken met zijn alcoholverslaving. Enkel wanneer een medewerker geen kansen grijpt, kan je als werkgever alsnog overgaan tot de ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

MKBrecht.nl helpt je verder

Het voeren van een alcohol- en drugsbeleid op het werk is niet eenvoudig, onder andere door de beperkingen van de AVG en de bescherming die een zieke (alcoholverslaafde) werknemer geniet. Toch is het wel degelijk belangrijk dat je goede voorschriften opstelt. MKBrecht.nl stelt voor jou het personeelshandboek op en heeft daarbij aandacht voor het alcoholbeleid in jouw bedrijf. Ook wanneer de alcoholproblematiek van een medewerker onhoudbaar wordt, adviseert en begeleidt MKBrecht.nl je graag. Kies vandaag nog voor een gratis intakegesprek bij MKBrecht.nl.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips