Recht van retentie

Met onze brede expertise binnen het bouwrecht bedienen we verschillende soorten cliënten. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven, vastgoedbeleggers en internationale projectontwikkelaars tot (semi-)overheden en non-profit instellingen. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele stakeholder. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

 • Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

mr. Jaime Boogaers
mr. Jaime Boogaers
Ondernemingsrecht
Advocaat, 16 jaar ervaring

Als advocaat kom ik vaak in aanraking met geschillen. Meestal is een pragmatische oplossing de snelste oplossing. Toch kan het voorkomen dat een zaak te ver uit de hand loopt. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je helpen om tot een goede oplossing te komen. Laten we snel contact hebben over jouw zaak.

Recht van retentie

Vaak komen aannemer en opdrachtgever overeen dat (een deel van) de aanneemsom bij of na oplevering van het werk wordt voldaan. Op het moment dat de aanneemsom niet (volledig) wordt betaald, kan de aannemer in sommige gevallen het retentierecht inroepen. Het retentierecht geeft de aannemer de bevoegdheid om de afgifte van de zaak op te schorten totdat de opdrachtgever de vordering volledig voldoet. De aannemer houdt de zaak dus onder zich totdat is betaald.

Op het moment dat de aannemer zijn retentierecht inroept, heeft dit grote gevolgen voor de opdrachtgever. Om deze reden moet dan ook aan een aantal voorwaarden zijn voldaan alvorens de aannemer het retentierecht kan inroepen. Ten eerste moet sprake zijn van een opeisbare vordering. Aan deze eis is ook voldaan als de opdrachtgever nog niet in verzuim is. Ten tweede moet sprake zijn van een zaak die de aannemer op grond van de overeenkomst tussen partijen onder zich heeft gekregen. Tot slot moet de aannemer de feitelijke macht over de zaak uitoefenen. Of de aannemer de feitelijke macht over de zaak uitoefent, moet worden gekeken naar de feiten en omstandigheden. Indien een aannemer het retentierecht wil gaan uitoefenen, is het verstandig om juridisch advies in te winnen om te bekijken naar de mogelijkheden. Daarnaast biedt ons team van juridische specialisten advies aan opdrachtgevers jegens wie het retentierecht wordt ingeroepen.

Vragen omtrent het retentierecht? Neem contact met ons op.

Het Team

Al onze juristen en advocaten beschikken over brede kennis van het bouwrecht en achterliggende rechtsgebieden. Daarnaast hebben zij zich gespecialiseerd in een of meerdere aandachtsgebieden binnen het bouwrecht. Meerdere aandachtsgebieden hebben we ondergebracht in verschillende praktijkgroepen. Elke advocaat maakt op basis van zijn of haar specialisme(n) deel uit van een of enkele praktijkgroepen. Cliënten kunnen per zaak direct bij de juiste praktijkgroep terecht. Hier worden zij bijgestaan door de voor de zaak meest geschikte advocaat of jurist. Waar nodig betrekken we daarbij de expertise en ervaring van onze collega-specialisten uit andere praktijkgroepen.

Contactformulier

Teruggebeld worden over een zaak of opdracht?

 • Contact over de opdracht
 • Direct contact met de juiste expert
 • Geheel vrijblijvend & kosteloos

Neem contact op

Jaime Boogaers

Meer weten over onze dienstverlening?
Neem dan contact op met onze specialisten.

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips