Ondernemen

Freelancen: vrijheid, maar niet altijd blijheid

In een voortdurend veranderende arbeidsmarkt is freelancen een populair alternatief geworden voor het traditionele werken in loondienst. De flexibiliteit, de vrijheid en de lucratieve kansen overtuigen steeds meer professionals om te kiezen voor deze carrièreroute. Ook voor opdrachtgevers zijn freelancers vaak interessant. Echter, naast de vele voordelen zijn er ook bepaalde verantwoordelijkheden en risico’s die je moet kennen voordat je als freelancer aan de slag gaat. Laten we daar eens op focussen.

Voordelen van freelancen

Freelancen biedt een mate van vrijheid die ongeëvenaard is. Als freelancer heb je controle over je eigen agenda. Ook kun je kiezen met wie je werkt, wanneer je werkt en welke projecten je aanneemt. Verder kun je zelf je tarieven bepalen en heb je de mogelijkheid om te werken waar je maar wilt, of dat nu thuis is, in een koffiekeet of op een zonnig strand. Plus: je kunt je inkomstenpotentieel aanzienlijk verhogen door meerdere opdrachtgevers te bedienen.

Verantwoordelijkheden van freelancers

Ondanks de aantrekkelijke voordelen, gaat freelancen ook gepaard met de nodige verantwoordelijkheden. Je moet jezelf als bedrijf zien en dienovereenkomstig handelen. Dit omvat het opnemen van administratieve taken, zoals het bijhouden van je inkomsten en uitgaven, het betalen van belastingen, het opstellen van contracten en het voldoen aan eventuele specifieke eisen die voor jouw beroep gelden. Bovendien zal je ook zelf moeten nadenken over je pensioen, over de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en dergelijke meer.

Een essentieel document voor iedere freelancer is de freelanceovereenkomst. Dit is een contract tussen jou en je opdrachtgever. In dit contract worden de rechten en plichten van beide partijen vastgelegd. Het definieert de scope van de opdracht, de betalingsvoorwaarden, de eigendomsrechten op het werk en wat er gebeurt in het geval van geschillen. Het is met andere woorden geen onbelangrijke overeenkomst.

Daarnaast zijn ook goede algemene voorwaarden een must. Deze zullen je beschermen. Ze leggen de basisregels vast voor jouw zakelijke interacties met klanten, zoals betalingstermijnen, aansprakelijkheidsbeperkingen en wat er gebeurt als een project vroegtijdig wordt geannuleerd. Echter, met alleen algemene voorwaarden ben je nog niet helemaal veilig. Daarom blijft het aan te raden om goede verzekeringen af te sluiten.

Risico’s en uitdagingen van freelancen

Als freelancer loop je een aantal risico’s. Een onzeker inkomen is een van de grootste uitdagingen van freelancen. Het kan moeilijk zijn om voldoende opdrachten te krijgen, vooral in het begin. Daarnaast moet je zelf zorgen voor je eigen verzekeringen en de pensioenopbouw. Bovendien kan het soms eenzaam zijn om zo zonder collega’s te werken. Het is belangrijk om deze zaken van tevoren in te schatten en te bepalen hoe je ze kunt beheersen of verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld een financiële buffer opbouwen voordat je begint met freelancen om eventuele hiaten in je inkomen op te vangen. Ook kun je samenwerken met anderen. Dit biedt meer zekerheid dan alles zelf te willen doen. Als je gaat samenwerken met anderen is het wel belangrijk om over een goede samenwerkingsovereenkomst te beschikken. Een samenwerkingsovereenkomst is een contractueel document waarin de rechten, verantwoordelijkheden en afspraken tussen twee of meer partijen worden vastgelegd. Het gaat om partijen die samenwerken aan een specifiek project of aan een bepaalde bedrijfsactiviteit. Het doel van dit document is om duidelijkheid te verschaffen over het gewenste gedrag, de te leveren prestaties, de verdeling van de kosten en/of opbrengsten en hoe men omgaat


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips