Freelanceovereenkomst (ZZP)

Overeenkomst waarbij je als zelfstandige een opdracht aangaat met een opdrachtgever. Denk bijvoorbeeld aan de timmerman die meubels maakt in opdracht van een klant.

Je legt zaken vast als: de prijs, uitvoering van de opdracht, duur van de overeenkomst, meerwerk etc.

Tip: Essentieel om geschillen en problemen te voorkomen.

Wij kunnen je document opstellen, nakijken en aanpassen

Meer informatie? Bel 085 25000 44, Vraag het Annelore
Wij werkten o.a. voor
MKBrecht klant
MKBrecht klant
MKBrecht klant
MKBrecht klant

Voor iedere MKB'er, de juiste juridische oplossing

Laten opstellen

Laten opstellen

Onze ervaren juristen stellen jouw document naar jouw wensen op. Alle documenten worden opgesteld naar de juridische en wettelijke vereisten. Je document wordt door meerdere juristen gecontroleerd op juistheid voordat jij deze ontvangt, hierdoor krijg jij het allerbeste document.

Hoe werkt het?
 • Selecteer je document
 • Vul het intakeformulier in
 • Telefonische intake
 • Concept
 • Geef je wijzigingen door
 • Download je document
Laten opstellen
€149,00 Stel document op

Laten aanpassen

Laten aanpassen

Allereerst, nemen we al jouw wensen met jou door. Wij controleren jouw document op de wettelijke en juridische vereisten en passen zaken voor je aan. Je document wordt door meerdere juristen gecontroleerd op juistheid voordat jij deze terug ontvangt, hierdoor krijg jij het allerbeste document.

Hoe werkt het?
 • Selecteer je document
 • Upload je bestanden
 • Telefonische intake
 • Concept
 • Geef je wijzigingen door
 • Download je document
Laten aanpassen
€139,00 Laat aanpassen

Laten controleren

Laten controleren

Wij controleren je document op de wettelijke en juridische vereisten. Wij schatten de risico’s in en geven jou hierover advies. Mocht je achteraf toch je document door ons willen laten aanpassen is dit ook mogelijk.

Hoe werkt het?
 • Selecteer je document
 • Upload je bestanden
 • Telefonische intake
 • Onderzoek
 • Advies
Laten controleren
€99,00 Doe een check

Waarom kies je voor MKBrecht.nl

Het maakt niet uit of je nu zzp'er bent of een groot of klein bedrijf hebt, wij hebben jaren ervaring met alle soorten organisaties.

Online juridisch maatwerk

Online juridisch maatwerk

Geen gegenereerde juridische documenten, maar Professioneel Maatwerk door Juristen en/of Advocaten.

Altijd 1 vaste prijs

Altijd 1 vaste prijs

Geen verborgen kosten, maar altijd vaste prijzen per document of handeling.

Al 17 jaar meester in klantcontact

Al 17 jaar meester in klantcontact

Juridische taal is maar ingewikkeld, daarom leggen onze juristen het graag voor je uit.

Altijd 1 contactpersoon voor jou

Altijd 1 contactpersoon voor jou

Een contactpersoon per document voor jou. Je hebt altijd direct contact met je jurist.

Heel goed uitgewerkt, makkelijk om te doen

Dhr C. Abouabdellah
 • Wat is een Freelance overeenkomst?
 • Wanneer heb ik een freelance overeenkomst nodig?
 • Wat zijn de gevolgen als ik geen freelance overeenkomst?
 • Wat staat er in een freelance overeenkomst?

Wat is een Freelance overeenkomst?

Deze overeenkomst wordt ook wel een overeenkomst van opdracht genoemd. Dit is een overeenkomst waarbij de ene partij een opdracht uitvoert voor een andere partij. Degene die de opdracht uitvoert is de opdrachtnemer, dit is vaak een zzp-er, en degene die de opdracht geeft, is de opdrachtgever, de klant. De inhoud van de opdracht wordt bepaald door de freelance overeenkomst. Alles over de opdracht staat beschreven in de freelance overeenkomst.

Wanneer heb ik een freelance overeenkomst nodig?

De freelance overeenkomst is net als een opdrachtovereenkomst een veelvoorkomende overeenkomst. Wanneer een zzp-er freelancer is, heb je een overeenkomst van opdracht of een freelance overeenkomst nodig. Waarom? Met deze overeenkomst zorgen de partijen ervoor dat de de freelancer niet gezien wordt als een werknemer, maar echt als een externe persoon werkzaamheden verricht.

Het voordeel van een freelance overeenkomst ten opzichte van een arbeidsovereenkomst is dat het bedrijf dat de freelancer inhuurt geen sociale premies hoeft te betalen of rekening hoeft te houden met specifieke rechten van werknemer. Voor de freelancer is het een voordeel dat deze meer geld kan vragen voor zijn werkzaamheden dan hij in loondienst had kunnen krijgen, en hij kan zijn tijd zelf indelen.

Op basis van de afspraken van de freelance overeenkomst gaan partijen met elkaar samenwerken. Het bedrijf betaalt de freelancer op basis van facturen, en alleen voor de tijd en werkzaamheden die de freelancer/ZZp'er daadwerkelijk heeft gewerkt.

Als je als freelancer/ zzp-er de opdracht uitvoert, ben je niet in loondienst van het bedrijf dat je heeft ingehuurd. Als opdrachtnemer mag je wel enige instructies krijgen en moet je deze als goed opdrachtnemer uitvoeren, maar het mag niet zo zijn dat je onder een gezagsverhouding komt te staan.

Dan is er namelijk sprake van een arbeidsovereenkomst en dat wil je juist vermijden met deze overeenkomst. Omdat je als freelancer doorgaans een hoger uurloon vraagt, kun je daardoor minder werken dan wanneer je in loondienst zou doen en heb je de vrijheid om zelf je tijd in te delen.

Daar staat echter tegenover dat je zelf de risico's draagt, het ondernemersrisico zoals ze dat noemen. Je bent zelf verantwoordelijk voor als je werkloos raakt, arbeidsongeschikt en eventuele aansprakelijkheden voor als je schade veroorzaakt. Daarnaast ben je werkzaam op basis van opdrachten en heb je geen zekerheid wanneer je je volgende klanten weer hebt.

Wat zijn de gevolgen als ik geen freelance overeenkomst?

De freelance overeenkomst mag op geen enkele manier ondergeschiktheid tot uitdrukking brengen. Als opdrachtgever geef je natuurlijk een aantal instructies, voorwaarden of andere regels waar de freelancer zich aan moet houden, maar het is aan de freelancer om de opdracht zelfstandig uit te voeren.

Dit mag ook in bepaalde omstandigheden en met de goedkeuring van opdrachtgever (deels) uitbesteedt worden aan een derde. Ook als je als zelfstandige in je eigen BV werkt en via de BV een overeenkomst van opdracht aangaat, mag er geen twijfel zijn over het ontbreken van een gezagsverhouding.

Om er zeker van te zijn dat je freelance overeenkomst niet als een arbeidsovereenkomst gezien kan worden, laat je je freelance overeenkomst controleren of opstellen door deskundige juristen.

Wat staat er in een freelance overeenkomst?

Het is logisch dat in een freelance overeenkomst (of de opdracht tot het verrichten van diensten) de opdrachtnemer en de opdrachtgever worden benoemd. Daarnaast wordt natuurlijk de opdracht beschreven met het beoogde doel of het resultaat. Vaak wordt aan de opdracht een bepaalde termijn van bijvoorbeeld 6 maanden of soms wel een jaar of wordt de opdracht begrensd tot een aantal uren die ervoor gefactureerd mag worden.

De beloning wordt verwoord in een afspraak en er wordt datum gesteld waarop de opdracht gestart wordt.

Omdat je als ZZP’er in aanraking komt met bedrijfsgevoelige informatie of veel kennis kan opdoen binnen het bedrijf dat de opdracht verstrekt, worden er vaak bepalingen opgenomen over geheimhouding en het gaan werken voor de concurrentie. Er zal per opdracht moeten worden gekeken in hoeverre het redelijk is.

Dit geldt zowel voor de opdrachtnemer als de opdrachtgever. Je niet houden aan deze afspraken kan hele vervelende gevolgen hebben. Veel bedrijven zijn hier erg gevoelig voor en kiezen vaak de weg naar de rechter om schadevergoeding of genoegdoening af te dwingen.

Freelanceovereenkomst (ZZP)

Laten opstellen, aanpassen of controleren door onze ervaren juristen en/of advocaten

Vragen? Bel 085 25000 44 (gesloten)
Betaal veilig
 • iDeal
 • MasterCard
 • VISA
 • American Express
 • Paypal