Ondernemen

Algemene voorwaarden: beter voorkomen dan genezen!

Goede algemene voorwaarden zijn de beste verzekering voor je juridische positie. En net zoals bij de verzekeraar moet je natuurlijk niet achteraf komen aankloppen. Dankzij goede algemene voorwaarden kan je veel problemen voorkomen. Omdat iedere onderneming anders is, anders zaken doet en andere klanten heeft, is het geen goed idee om zomaar even een standaardmodel van het internet te plukken. Hieronder vind je enkele voorbeelden van hoe algemene voorwaarden je beschermen. Laat het vooral duidelijk zijn dat je je geen betere verzekering kan wensen.

Aansprakelijkheid beperken

Een klant stelt je aansprakelijk omdat er wat schort aan de uitvoering van bijvoorbeeld je schilderwerken. Jij komt het netjes opnieuw doen, maar daardoor moet het kantoor wel een extra dag op slot. De economische gevolgschade wil de klant nu bij jou verhalen. Uiteindelijk kan je niet anders dan een advocaat inhuren om tot een overeenkomst te komen. Met goede algemene voorwaarden heb je dat probleem niet. In je algemene voorwaarden kan je je aansprakelijkheid eenvoudig beperken. Dan heeft de klant geen been om op te staan. Jij zit lekker veilig en hoeft alvast geen dure advocaat in te schakelen.

Klanten die niet betalen

In goede algemene voorwaarden kan je sancties koppelen aan laattijdige betalingen. Zo kan je bijvoorbeeld stipuleren dat er dan een interestvoet begint te lopen of je kan misschien wel gebruikmaken van je eigendomsvoorbehoud. Algemene voorwaarden hebben een afschrikkende kracht en zorgen ervoor dat je sterker in je schoenen staat. Het incassobureau plukt daar eveneens de voordelen van. Ook hier hoef je geen dure procedures te voeren, terwijl je cashflow er anderzijds wel op zal vooruitgaan. Zo kan jij je leveranciers netjes op tijd betalen en hoef je niet te lijmen.

Geen gedoe met de ACM

Enige tijd geleden legde de ACM nog een boete op aan een webwinkel die de retourregels niet naleefde. Gek is dat niet, want als je met consumenten zaken doet, moet je vaak verplicht een aantal dingen vermelden. De algemene voorwaarden hebben hier vaak een tweede functie, namelijk het informeren van consumenten. Doe je dat niet? Dan riskeer je fikse boetes. In het geval van de webwinkel ging het zelfs om een boete van vijf ton. Zo’n grote webshop kan nog wel net tegen zo’n stootje, maar dat zal lang niet voor iedere ondernemer het geval zijn.

Klant gaat failliet. Jij ook?

Nog zo’n typisch voorbeeld uit de praktijk: de problematiek van klanten die failliet raken. Leverde jij net een peperdure machine en ontving je nog geen betaling? Dan loop je het risico dat de machine wordt verkocht om andere schuldeisers te betalen. Je zou niet de eerste ondernemer zijn die daardoor zelf op de fles gaat. Met goede algemene voorwaarden valt dat nochtans eenvoudig te voorkomen. Wanneer je bijvoorbeeld een eigendomsvoorbehoud opnam, kan je in dit geval de machine gewoon opnieuw gaan oppikken. Die situatie is natuurlijk evenmin ideaal en je moet dan hopen dat je het alsnog bij de roes kan verkopen, maar de economische impact zal hoe dan ook veel beperkter zijn.

Genezen? Beter voorkomen met MKBrecht.nl

Wij van MKBrecht.nl houden niet van helen. Voorkomen is daarentegen onze specialiteit. En dat doen we met juridisch waterdichte documenten die je tegen alle risico’s beschermen. Algemene voorwaarden zijn daarbij hypernoodzakelijk. In tegenstelling tot dure advocaten rekenen we geen uurtarieven aan, maar werken we aan een transparante en vaste prijs. Kies nu voor algemene voorwaarden op maat en plan een gratis telefonische intake in.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips