Juridische Zaken

Vertrouwen in rechters groeit, maar de rechter is het laatste redmiddel

Het vertrouwen in de gezaghebbende instanties is de afgelopen jaren sterk gegroeid in ons land. Het is natuurlijk goed dat Nederlanders veel vertrouwen hebben in bijvoorbeeld de rechters. In sommige gevallen is het nu eenmaal noodzakelijk om een zaak aan de rechter voor te leggen, bijvoorbeeld als de partijen er samen niet uit raken. Toch is het altijd wenselijk om ook buiten de rechtbanken naar een oplossing te zoeken. We hebben het over alternatieven voor een rechtszaak en benadrukken het belang van goede overeenkomsten.

Vertrouwen in de rechters en gezaghebbende instituties is sterk gestegen

Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) onderzoekt al jaren het vertrouwen in de verschillende instituties in ons land. Volgens de meest recente cijfers die werden gepubliceerd op 31 maart 2022 blijkt dat de Nederlanders veel vertrouwen hebben in de verschillende instituties en in hun medemens. Het vertrouwen is daarbij, ondanks de coronacrisis, zelfs gestegen. Opvallend zijn de cijfers met betrekking tot het vertrouwen in de rechters. In 2019 had nog 73,6 procent van de Nederlanders vertrouwen in de rechters, terwijl dat in 2020 naar 77,3 procent was gestegen en in 2021 zelfs naar 79,2 procent. Sinds 2012 is het vertrouwen in de gezaghebbende instituties met ruim 10 procentpunt gestegen. Ook het vertrouwen in het leger, in de pers en in de Europese Unie is de afgelopen jaren gegroeid.

Goede overeenkomsten en algemene voorwaarden voorkomen problemen

Het is belangrijk om discussies te voorkomen en dat doe je door vooraf goede afspraken te maken. Door vooraf een aantal dingen op papier te zetten, bijvoorbeeld hoe er wordt omgegaan met overmachtssituaties of met oplopende levertermijnen, kunnen achteraf veel problemen worden voorkomen. Het is dan niet nodig om hierover te discussiëren of naar de rechter te stappen, omdat de overeenkomst of de algemene voorwaarden al een oplossing bieden. Het is uiteraard wel belangrijk dat de bedingen geldig zijn en dat er geen ruimte is voor interpretatie en discussie.

De algemene voorwaarden of andere overeenkomsten laten opstellen door een jurist of een advocaat is aan te raden. Wij doen dit graag voor jou. Heb je zelf al een overeenkomst of algemene voorwaarden opgesteld? Maak dan gebruik van onze ContractCheck™. Onze advocaten en bedrijfsjuristen onderwerpen het document dan aan een grondige controle en dat voor een vaste prijs.

Samen een oplossing vinden en een vaststellingsovereenkomst opstellen

Als de overeenkomst of de algemene voorwaarden geen oplossing bieden, is het nog niet meteen nodig om naar de rechter te stappen. Vaak kunnen beide partijen samen wel tot een akkoord komen. Het is in dergelijke gevallen noodzakelijk om dit akkoord op papier te zetten, om verdere discussies te voorkomen. Dat doe je door middel van een vaststellingsovereenkomst. Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst die erop is gericht om een geschil te voorkomen of te beëindigen. Het biedt veel rechtszekerheid en er kan bij zo’n overeenkomst zelfs worden afgeweken van bepaalde dwingende regels. Omdat een vaststellingsovereenkomst de discussie voor eens en voor altijd moet beëindigen, is de vaststellingsovereenkomst laten opstellen aan te raden.

Rechtshulp van MKBrecht.nl

Als het echt niet mogelijk is om samen tot een akkoord te komen en ook mediation geen oplossing kan bieden, is de rechter de ideale persoon om een uitspraak te doen. Er moeten dan wel extra kosten worden gemaakt en het kan een tijdje duren voordat de zaak helemaal is behandeld. Wij raden aan om het dossier eerst te bespreken met een advocaat. Dat doe je door een zaak aan te melden via onze website, waarna wij contact met je opnemen voor een kort oriëntatiegesprek en vervolgens je rechtspositie beoordelen. We adviseren vooraf met betrekking tot de slagingskans.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips