Juridische Zaken

Schrijf een goede juridische brief met deze 6 tips

Wees duidelijk, zet aan tot actie en 4 andere tips voor juridische brieven

Ondernemers komen ongetwijfeld situaties tegen waarin een duidelijke juridische brief noodzakelijk is. Of het nu gaat over het maken van bezwaar tegen een gunningsbeslissing, het waarschuwen van een werknemer of het oplossen van zakelijke conflicten, het effectief communiceren van uw juridisch standpunt is cruciaal. Hieronder leest u waardevolle tips om zelf een overtuigende en begrijpelijke juridische brief te schrijven.

Gebruik begrijpelijke taal

Een fout die vaak wordt gemaakt bij het schrijven van een juridische brief is het gebruik van juridische vakjargon. Een heldere communicatie is echter essentieel. Natuurlijk mag en moet een juridische brief formeel zijn, maar een formele brief kan ook begrijpelijk zijn. Gebruik daarom simpele, duidelijke taal in plaats van ingewikkelde juridische terminologie. Dit zorgt ervoor dat de ontvanger direct begrijpt wat u bedoelt, zonder verwarring of misverstanden.

Handhaaf een formele toon

De toon van uw brief moet overeenkomen met wat u wil bereiken. In sommige gevallen kan een neutrale toon effectiever zijn dan een boze of strenge toon, vooral als u naar een oplossing of naar compensatie streeft. Een respectvolle, formele toon kan de lezer meer ontvankelijk maken voor uw boodschap en is dan ook aan te raden.

Wees specifiek en doelgericht

Met een juridische brief wil de afzender altijd iets bereiken. Het is belangrijk dat dit voor de ontvanger heel duidelijk is. Zorg er daarom voor dat de focus in de brief op het hoofddoel ligt. Wees concreet en direct in de communicatie en vermijd het afdwalen in onnodige details. De belangrijkste punten moeten duidelijk en beknopt worden overgebracht.

Hanteer het IRAC-model voor een goede juridische brief

Het IRAC-model (Issue, Rules, Application and Conclusion) is een uitstekende manier om een juridische brief te structureren. Begin met het identificeren van het probleem, gevolgd door de relevante wetten of regels en hoe deze van toepassing zijn op de specifieke situatie. Sluit de juridische brief tot slot af met een duidelijke conclusie.

Zet aan tot actie

Eindig uw brief met een duidelijke oproep tot actie. Vermeld wat er wordt verwacht en geef de vervolgstappen aan. Stel bovendien deadlines. Geef bijvoorbeeld aan dat u verwacht dat de onbetaalde factuur uiterlijk op 1 februari is betaald. En wat u doet als dit niet het geval is. Hierdoor weet de ontvanger precies wat er van hem of haar wordt verwacht en wat de mogelijke gevolgen zijn.

Juridisch advies inwinnen

Hoewel de bovenstaande tips u helpen bij het opstellen van een juridische brief, is het altijd aan te raden om dergelijke brieven te laten controleren door een jurist of een advocaat. Een slecht opgestelde brief kan onbedoelde en soms ernstige gevolgen hebben. MKBrecht.nl kan u helpen bij het opstellen of beoordelen van uw juridische brieven, om ervoor te zorgen dat ze niet alleen effectief zijn, maar ook juridisch waterdicht.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips