Privacy

De impact van de APV en wijzigingen aan de beleidsregels

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) speelt een cruciale rol in het lokale bedrijfsleven en het dagelijkse leven van veel ondernemers. Het gaat om lokale regelgeving die de openbare orde en veiligheid in de gemeente reguleert. En dus heeft de APV een grote impact op diverse aspecten van de lokale bedrijfsvoering. Zeker in de sectoren horeca, detailhandel en evenementenorganisatie is dit het geval. Begrijpen hoe deze regelgeving werkt en wat uw opties zijn, is van groot belang.

APV is belangrijk voor ondernemers

Elke gemeente in Nederland heeft zijn eigen Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Deze lokale regelgeving omvat regels en voorschriften die betrekking hebben op de openbare orde en de veiligheid binnen de gemeente. Het zijn dus heel belangrijke regels. Denk hierbij niet alleen aan regels over evenementen, overlast en vuurwerk, maar ook aan regels over geluidshinder, milieubeheer, bodemverontreiniging en stankoverlast. Sommige gemeenten hebben bovendien afspraken gemaakt over standplaatsen, parkeeroverlast, reclame, openingstijden en sluitingstijden. Het zijn allemaal regels die een grote impact kunnen hebben op de manier waarop men een onderneming runt. Als ondernemer is het dan ook essentieel om op de hoogte te zijn van de APV-regels die van toepassing zijn.

APV-regels kunnen veranderen

Veranderingen aan de beleidsregels kunnen soms onverwacht komen en een significante invloed hebben op uw bedrijf. Als ondernemer hebt u verschillende opties als u het niet eens bent met dergelijke wijzigingen. Allereerst is het belangrijk om de nieuwe regels grondig te bestuderen en te begrijpen hoe ze uw bedrijf beïnvloeden. Vervolgens kunt u in gesprek gaan met uw gemeente. Soms kan de gemeente namelijk een uitzondering op de regel maken. Dit wordt dan een ontheffing genoemd.

Als de overheid iets beslist waar u het niet mee eens bent, kunt u in theorie in bezwaar gaan. Dit is echter niet mogelijk indien het gaat om een algemeen verbindend voorschrift. Bij een algemeen verbindend voorschrift zijn de bestuursrechtelijke rechtsmiddelen beroep en bezwaar niet mogelijk. Krijgt u een straf omdat u de APV-regels overtreedt of krijgt u geen vergunning of ontheffing? Dan kunt u hiertegen wel bezwaar maken. Voordat u dit doet, is het cruciaal om juridisch advies in te winnen. Dit om uw kansen en de mogelijke gevolgen goed in te schatten.

Ondersteuning bij wijzigingen aan de APV-beleidsregels

Laat het duidelijk zijn dat de APV en de beleidsregels een grote impact kunnen hebben op uw onderneming. Ons team van ervaren juristen en advocaten is gespecialiseerd in diverse rechtsgebieden en staat klaar om u te ondersteunen als u hier vragen over hebt. Wij kunnen u adviseren over de beste strategie, u helpen bij het indienen van bezwaren en, indien nodig, u bijstaan bij juridische procedures. Wilt u meer weten over hoe wij u kunnen helpen bij kwesties omtrent de APV? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips