Ondernemen

Starten als horecaondernemer: deze juridische zaken moet je regelen

Wil jij starten als horecaondernemer? Dan moet gastvrijheid natuurlijk in je bloed zitten, terwijl je ook nog eens moet kunnen genieten van goed gezelschap en ondernemerschap. Uiteraard heb je een goed financieel plan en een uitstekende voorbereiding nodig. Daarbij zijn er ook een aantal juridische dingetjes om aan te denken. Wanneer je horeca zegt, zeg je namelijk ook wetten en regels.

Vergunningen en starten als horecaondernemer

Om te starten als horecaondernemer heb je de juiste vergunningen nodig, zoals een exploitatievergunning. De regels kunnen per gemeente verschillen. In ieder geval mag je met enkel een exploitatievergunning nog geen alcohol schenken. Daarvoor is de ontheffing Alcoholwet noodzakelijk. Als je wil bouwen, verbouwen of renoveren heb je soms ook een omgevingsvergunning nodig. Hetzelfde geldt bij het plaatsen van reclame aan het pand. Bij het slopen is een sloopmelding noodzakelijk. En als het om een monument gaat, gelden er weer andere regels. Andere vergunningen die je mogelijk nodig hebt, zijn een terrasvergunning, een vergunning verkoopdemonstratie in horeca en een aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten.

Eisen aan het horecapand

Een geschikt pand op een geschikte plaats: voor een horecazaak is het essentieel. Daarbij dien je rekening te houden met het bestemmingsplan van de gemeente, want je mag je horecabedrijf niet zomaar waar vestigen. Eventueel kan je wel om een wijziging vragen. Eenmaal je een geschikt pand hebt gevonden, dien je ook even stil te staan bij wat er in het huur- of het koopcontract staat. Het is belangrijk dat de termijn, de prijs en de voorwaarden passen bij wat jij wil doen. Als je hier vragen over hebt, kan je maar beter een beroep doen op de expertise van MKBrecht.nl. Wij nemen het contract voor je door en geven aan of en waar de risico’s zitten.

Hoe dan ook dien je rekening te houden met de eisen op het gebied van veiligheid. Het gaat er dan om dat je gevaarlijke situaties voorkomt. Er gelden ook onder meer oppervlakte-eisen, toileteisen, ventilatie-eisen en dergelijke meer. In het Bouwbesluit staan dan weer voorschriften met betrekking tot vluchtwegen bij een brand en het bestrijden en voorkomen van een brand.

HACCP-regels voor horecaondernemers

Waar er eten wordt bereid, moet er rekening worden gehouden met de HACCP-regels. Deze regels helpen een voedselvergiftiging te voorkomen. Daarvoor is er onder meer een goedgekeurde hygiënecode te gebruiken. Ook is het mogelijk om zelf een HACCP-plan op te stellen. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) is bevoegd om dit plan te beoordelen. Op de website van de NVWA zijn de hygiënecodes per sector te raadplegen.

Nog meer regels voor horecaondernemers

Ten slotte zijn er nog heel wat andere regels waar je rekening mee dient te houden. Sommige gemeenten leggen bijvoorbeeld happy hours aan banden. Er zijn regels met betrekking tot de leeftijdsverificatie en gemeenten kunnen een alcoholoverlastgebied aanwijzen met extra regels. Tegenwoordig moet je al bijna een juridisch diploma hebben om op eigen houtje een horecaonderneming te starten. Daarom is het belangrijk om je gedurende de opstartfase juridisch te laten begeleiden. Neem contact op met MKBrecht.nl en laat je adviseren.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips