Juridische Zaken

Een kansspelautomaat in je horecazaak: dit moet je regelen

29 november 2021

Het is niet zomaar toegestaan om een kansspelautomaat in een horecazaak te plaatsen. Hieraan worden namelijk heel strikte eisen gekoppeld. Bovendien moet je over een zogenaamde aanwezigheidsvergunning beschikken. We leggen uit wat de aanwezigheidsvergunning is, welke voorschriften je moet respecteren en waarom je een exploitatieovereenkomst maar beter kunt laten controleren door een advocaat of een jurist.

Aanwezigheidsvergunning aanvragen

Het is niet zomaar toegestaan om een kansspelautomaat te plaatsen. In theorie mogen deze automaten niet op publiek toegankelijke plaatsen als restaurants, cafés en hotels staan. Daarvoor dien je namelijk over een aanwezigheidsvergunning te beschikken. Het is de gemeente die de aanwezigheidsvergunning toekent.

Er bestaan verschillende soorten aanwezigheidsvergunningen. In principe zal je een aanwezigheidsvergunning voor hoogdrempelige horeca nodig hebben. Het gaat om ondernemingen waar enkel het restaurant- of cafébedrijf wordt beoefend en waar de activiteiten voornamelijk op meerderjarigen zijn gericht. In de praktijk laat de wetgeving ruimte aan de gemeenten om ook zelf een beleid te voeren, waardoor de exacte regels per gemeente kunnen verschillen.

Voorschriften en beperkingen respecteren

Niet alleen moet je een aanwezigheidsvergunning hebben, maar bovendien dien je je ook aan de voorschriften en beperkingen te houden. Dit wil onder andere zeggen dat je verplicht een DHW-vergunning voor het horecabedrijf moet hebben en je geen andere activiteiten mag uitoefenen dan die van een café of restaurant.

Een restaurant biedt driecomponentenmaaltijden aan, namelijk een combinatie van groenten met enerzijds aardappelen, rijst of meelspijzen en anderzijds vlees, gevogelte, wild, vis of een vegetarisch vervangproduct. Bijvoorbeeld pizzeria’s, broodjeszaken, shoarmazaken en pannenkoekenhuizen bieden geen driecomponentenmaaltijden aan en kunnen dus niet een kansspelautomaat plaatsen. Ook bijvoorbeeld snookercentra, restaurants met een bowling en discotheken kunnen niet een kansspelautomaat plaatsen, omdat ze andere activiteiten uitoefenen dan die van een café of een restaurant.

Ten slotte dient de ondernemer voornamelijk meerderjarige klanten aan te trekken en zijn er regels met betrekking tot het aantal automaten die worden geplaatst en het gedrag van de leiding.

Exploitatieovereenkomst sluiten

In de praktijk zal je voor het exploiteren van een speelautomaat een beroep doen op een derde partij die zorgt voor de plaatsing, het onderhoud en dergelijke meer. Deze derde partij zal ook over de exploitatievergunning moeten beschikken, waardoor jij enkel een aanwezigheidsvergunning nodig hebt.

Als uitbater van een horecagelegenheid loop je in principe geen risico en neem je deel in de opbrengst. Dit alles wordt opgenomen in een exploitatieovereenkomst die veelal door de eigenaar van de speelautomaat wordt voorgelegd. In de exploitatieovereenkomst is ook opgenomen hoe de opbrengsten zijn verdeeld en wat de verplichtingen van de beide partijen zijn.

Er zijn echter nog heel wat andere bepalingen in de overeenkomst opgenomen. Het kan bijvoorbeeld dat de eigenaar exclusiviteit oplegt. Dit wil zeggen dat je enkel speelautomaten van hem mag aanbieden. Je bent dan niet alleen verplicht om zijn gokkast te plaatsen, maar je moet ook je flipperkast en andere machines vervangen. Dat is uiteraard niet altijd wenselijk. Denk verder aan afspraken met betrekking tot de (niet-)aansprakelijkheid of de manier waarop je de overeenkomst kan beëindigen. Niet alle bepalingen van zo’n exploitatieovereenkomst zijn voor jou even gunstig.

De exploitatieovereenkomst voorleggen aan een advocaat

Wij raden aan om de exploitatieovereenkomst eerst door een van onze advocaten te laten doornemen. We controleren het niet alleen op de geldende wetgeving, maar we bieden je ook inzicht in de risico’s van het contract en adviseren je over vervolgstappen. Onze dienst ContractCheck is er al vanaf 99 euro. Hierin zit ook een gratis intakegesprek en een uitgebreide nabespreking van het document begrepen.

Je contract laten nakijken, aanpassen of opstellen door onze juristen

vanaf € 49,- per document

Waarom zou je een onnodig risico’s lopen bij het aangaan van een contract of het uitvoeren van je dienstverlening? Wij van MKBrecht willen ondernemers beschermen tegen onnodige risico’s. Voordelige tarieven en goede contracten, dat is ons motto.

Zorg dat je contracten in orde zijn. Of je nu op zoek bent naar Algemene Voorwaarden, Overeenkomst van Opdracht of een Privacy Statement, wij bieden het allemaal aan. Zoek hier je contract!

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips