Juridische Zaken

Balanceren tussen stilte en geluid: richtlijnen voor bedrijven

In een land als Nederland, waar veel mensen en bedrijven op een kleine oppervlakte samenkomen, is geluidsoverlast een veelvoorkomend probleem. Het is een ongemak dat wellicht de rust en vrede in onze leefomgeving kan verstoren. Tegelijkertijd mag van de burger worden verwacht dat hij een beetje geluid kan dulden, zodat buren ook gewoon mogen genieten en bedrijven kunnen produceren. Als er echter sprake is van bovenmatige geluidshinder kan men optreden en zelfs om een schadevergoeding vragen.

Geluid is een subjectieve beleving

Eerst moeten we begrijpen dat de manier waarop we geluid waarnemen erg subjectief is. Wat voor jou als een zachte melodie klinkt, kan voor iemand anders als ongewenst kabaal worden ervaren. Hetzelfde geldt ook voor geluid dat binnen een bedrijf ontstaat. Sommige mensen storen zich hier sneller of juist minder snel aan. En sommige mensen hebben bijvoorbeeld last van hoge tonen die voor andere mensen niet eens hoorbaar zijn.

Om het geluid op een objectieve manier te meten, wordt gebruikgemaakt van een A-filter die het geluid in decibellen weergeeft. Dit wordt vervolgens aangeduid als dB(A). Dit is een logaritmische schaal. Een logaritmische schaal is een wiskundige schaal waarbij elk punt op de schaal een exponentiële toename van de werkelijke waarde vertegenwoordigt. In termen van geluid betekent dit dat een stijging van 10 decibel (dB) een verhoging van het geluid met een factor 10 vertegenwoordigt, wat wordt ervaren als een verdubbeling van het geluidsniveau.

De rol van de omgevingsvergunning

Elk bedrijf dat geluid produceert, moet rekening houden met bepaalde regels en voorschriften. Deze staan meestal in de omgevingsvergunning, met specifieke voorschriften over het voorkomen en beperken van geluidsoverlast. Bedrijven zonder een vergunning moeten aan de algemene regels voldoen. Hierbij wordt rekening gehouden met de geluidsbelasting in dB(A), eventueel onderverdeeld in normen voor de dag, avond en nacht. Ook de norm voor een equivalent geluidsniveau – de gemiddelde hoeveelheid geluid gedurende een bepaalde periode – speelt een rol. Verder kan de norm ook een bepaalde piekgrens voorschrijven. Gemeenten kunnen specifieke regels voorschrijven en ook Europa heeft regels omtrent geluid, bijvoorbeeld de Richtlijn omgevingslawaai 2002/49/EG. Er zijn vaak verschillende normen en regels waarmee rekening moet worden gehouden. Een jurist kan je helpen om alle regels in kaart te brengen.

Mogelijkheden om geluidshinder te beperken

Er zijn verschillende manieren om geluidsoverlast te beperken. Een bedrijf kan hiervoor geluidswerende maatregelen treffen. Het isoleren van de bron van het geluid kan bijvoorbeeld een effectieve manier zijn om geluidsoverlast te beperken. Ook het plaatsen van geluidsschermen kan nuttig zijn, net zoals de plaatsing van geluidsdempers of het overschakelen op geluidsarme apparatuur. Verder kan men kiezen voor een andere werkwijze of de planning aanpassen, zodat luidere activiteiten overdag plaatsvinden in plaats van ’s avonds.

Juridische hulp bij problemen met geluidsoverlast

MKBrecht kan bedrijven adviseren over de wettelijke geluidsvoorschriften en helpen bij het voldoen aan deze normen en regels. Ook kunnen we ondersteuning bieden als buren klagen, naar de rechter stappen of om een schadevergoeding vragen. We leggen uit hoe je dit het beste kunt aanpakken. Indien nodig zullen we voor jou procederen of onderhandelen met de betrokken partijen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips