Arbeidszaken

Bedrijfsongeval: een effectief actieplan voor werkgevers

Het is een scenario dat elke werkgever wil vermijden, maar het is cruciaal om hierop voorbereid te zijn: een bedrijfsongeval. Arbeidsongevallen of bedrijfsongevallen kunnen diepgaande gevolgen hebben, zowel voor de betrokken werknemer als voor uw bedrijf. Hieronder vindt u essentiële stappen en overwegingen om adequaat te handelen na een ongeval op de werkvloer.

Definitie en verantwoordelijkheid bij een bedrijfsongeval

Een bedrijfsongeval is een incident dat plaatsvindt tijdens de werkuren en waarbij een werknemer, uitzendkracht, vrijwilliger of zzp’er een letsel oploopt. Dit kan variëren van een val van een ladder tot een ongeluk met een machine. In de meeste gevallen ligt de verantwoordelijkheid bij de werkgever, dit door de wettelijk vastgelegde zorgplicht die inhoudt dat de werkgever verantwoordelijk is voor een veilige werkomgeving. In sommige gevallen bent u niet verantwoordelijk, maar dat zijn toch vooral grote uitzonderingen. Zelfs als de werknemer dronken was, kan de werkgever nog altijd aansprakelijk zijn.

Medische hulp toedienen

Het allerbelangrijkste na een bedrijfsongeval is zonder twijfel het toedienen van de nodige medische hulp aan het slachtoffer. Directe en adequate medische zorg kan cruciaal zijn voor de gezondheid en het herstel van de werknemer. Zorg ervoor dat u altijd een noodplan klaar hebt, inclusief contactgegevens van hulpdiensten en toegang tot een EHBO-kit. Het welzijn van uw werknemers moet altijd op de eerste plaats komen. Zodra de situatie onder controle is, kunt u zich richten op de administratieve en juridische afhandeling van het ongeval. Maar onthoud: geen enkele juridische of administratieve procedure kan de prioriteit van directe medische hulp overtreffen.

Melden en onderzoeken van het ongeval

Ook belangrijk is het direct melden van ernstige ongevallen met een ziekenhuisopname of blijvend letsel. Dit doet u bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Bij een dodelijk bedrijfsongeval belt u direct de Arbeidsinspectie. De Arbeidsinspectie is 24/7 telefonisch bereikbaar voor het melden van dodelijke bedrijfsongevallen. Zorg ook voor een gedetailleerd rapport over het ongeval en deel een kopie hiervan met de betrokken werknemer.

Voer dus zelf een onderzoek naar het ongeval uit en ga na hoe dit kon gebeuren. Op basis hiervan stelt u een verbeterplan op. De Arbeidsinspectie zal vragen om de ongevalssituatie ongewijzigd te laten, zodat de inspecteur van de Arbeidsinspectie ook een onderzoek kan uitvoeren. In zeer ernstige gevallen, bijvoorbeeld bij een dodelijk ongeval, kan er ook een strafrechtelijk onderzoek worden uitgevoerd. Dit gebeurt dan onder de leiding van het OM (Openbaar Ministerie).

Aansprakelijkheid en letselschade

In veel gevallen kan de werknemer de letselschade claimen bij de werkgever, omdat de werkgever aansprakelijk is. Dit is niet (altijd) het geval bij bewuste roekeloosheid of opzet. De meeste werkgevers zijn verzekerd voor dergelijke situaties, waardoor de financiële lasten meestal door de verzekering worden gedragen. Het is wel belangrijk om het bedrijfsongeval zo snel mogelijk te melden bij de verzekeraar. De verzekeraar zal zeggen wat u vervolgens moet of niet mag doen.

Belang van juridische bijstand

Bij een bedrijfsongeval kan juridische bijstand essentieel zijn. Dit geldt zowel voor de werkgever, bij het vaststellen of afwijzen van de aansprakelijkheid en het afhandelen van claims, als voor de werknemer. Soms kunnen er ook discussies optreden met de verzekeraar. Ook dan is juridische bijstand aan te raden. MKBrecht.nl kan u adviseren en assisteren om ervoor te zorgen dat alle juridische aspecten correct worden behandeld. Een bedrijfsongeval is een ernstige zaak die prompt en zorgvuldig moet worden aangepakt. Door direct te handelen en juridische hulp in te schakelen, kunt u ervoor zorgen dat iedereen zo goed mogelijk door deze moeilijke situatie heen komt.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips