Contractuele aansprakelijkheid

Met onze brede expertise binnen het privaatrecht bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele stakeholder. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

 • Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

mr. Jaime Boogaers
mr. Jaime Boogaers
Ondernemingsrecht
Advocaat, 16 jaar ervaring

Als advocaat kom ik vaak in aanraking met geschillen. Meestal is een pragmatische oplossing de snelste oplossing. Toch kan het voorkomen dat een zaak te ver uit de hand loopt. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je helpen om tot een goede oplossing te komen. Laten we snel contact hebben over jouw zaak.

Contractuele aansprakelijkheid

Contractuele aansprakelijkheid valt onder het verbintenissenrecht. De contractuele aansprakelijkheid biedt bescherming aan de partijen die een contact zijn aangegaan. Dus men moet aan de afspraken houden die in het contract zijn opgenomen. Als de partij die niet aan de gemaakte afspraak houdt is er sprake van een contractbreuk, dit wordt ook wel ‘wanprestatie’ of een ‘tekortkoming’ genoemd. Wanneer de partij die schade lijdt (ook wel de benadeelde partij of schuldeiser genoemd), is de ander partij (de schuldenaar) aansprakelijk voor de geleden schade.

Bij contractuele aansprakelijkheid moet er wel sprake zijn dat de prestatie op basis van de overeenkomst/contract die geleverd moet worden. In de meeste gevallen kan pas schade gevorderd worden als er niet geleverd is. De benadeelde partij dient de andere partij de gelegenheid te geven om binnen een redelijke termijn zijn gebreken te herstellen (ook wel ingebrekestelling genoemd).

Als de redelijke termijn versteken is en de schuldenaar zijn gebreken niet hersteld heeft, kan de schuldeiser een schriftelijke aanmaning naar de schuldeiser versturen. Hierin dient de schuldeiser aan te geven dat de schuldenaar aansprakelijk wordt gesteld voor de geleden schade.

Wij hebben ruime ervaring in contractuele en buitencontractuele geschilbeslechting door het geven van advies, het voeren van onderhandelingen of een gerechtelijke procedure. Wij hebben een ervaren team van advocaten en juristen op het gebied van verbintenissenrecht. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Het Team

Al onze juristen en advocaten beschikken over brede kennis van het privaatrecht. Daarnaast hebben zij zich gespecialiseerd in een of meerdere aandachtsgebieden binnen het privaatrecht. Meerdere aandachtsgebieden hebben we ondergebracht in verschillende praktijkgroepen. Elke advocaat maakt op basis van zijn of haar specialisme(n) deel uit van een of enkele praktijkgroepen. Cliënten kunnen per zaak direct bij de juiste praktijkgroep terecht. Hier worden zij bijgestaan door de voor de zaak meest geschikte advocaat of jurist. Waar nodig betrekken we daarbij de expertise en ervaring van onze collega-specialisten uit andere praktijkgroepen.

Contactformulier

Teruggebeld worden over een zaak of opdracht?

 • Contact over de opdracht
 • Direct contact met de juiste expert
 • Geheel vrijblijvend & kosteloos

Neem contact op

Jaime Boogaers

Meer weten over onze dienstverlening?
Neem dan contact op met onze specialisten.

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips