Ondernemen

Wat is een consortiumovereenkomst en wat staat erin?

Een consortiumovereenkomst is een specifieke vorm van een samenwerkingsovereenkomst. In een consortiumovereenkomst leggen bepaalde partners, in functie van een bepaald project, vast wat ze gezamenlijk willen uitvoeren en onder welke voorwaarden ze dat willen doen. Het gaat met andere woorden om een overeenkomst voor een tijdelijke samenwerking. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt door universiteiten die samen aan een onderzoeksproject deelnemen, maar ook bedrijven kunnen onderling een consortiumovereenkomst sluiten. Hieronder hebben we het over wat er zoal in een consortiumovereenkomst moet staan en waarop je moet letten.

Voorwaarden voor de samenwerking

In een consortiumovereenkomst is steeds te lezen onder welke voorwaarden de projectsamenwerking verloopt. Het gaat dus om welke bijdrage elke partij levert. Dit kan een geldelijke bijdrage zijn, maar ook een bijdrage in natura. Net zoals deze bijdragen worden ook de risico’s verdeeld. Verder zal er tijdens de uitvoering van het project toegang nodig zijn tot geheime gegevens of intellectuele eigendommen. Ook dit moet goed geregeld worden om problemen te voorkomen. Een geheimhoudingsverklaring is bijvoorbeeld heel gewoon.

Verloop van de samenwerking

Daarnaast moet een consortiumovereenkomst duidelijk aangeven hoe de besluitvorming tijdens het project zal verlopen. Kan men zich uitzonderlijk door een collega laten representeren op een stemming? Welk quorum geldt er bij vergaderingen en besluiten? Volstaat een gewone meerderheid van de stemmen of moet er consensus zijn? Over al deze zaken moet de consortiumovereenkomst klare wijn schenken.

Baten van de samenwerking

Vervolgens zal een consortiumovereenkomst duidelijk moeten aangeven wat er na afloop van het project moet gebeuren. Het moet helder zijn wie de projectresultaten voor welke doeleinden mag gebruiken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verwerving van de intellectuele eigendomsrechten, het in een economisch model gieten van de onderzoeksresultaten, het vrij hierover publiceren en dergelijke meer. Hieraan kunnen opnieuw voorwaarden worden gekoppeld. Een voorbeeld daarvan is de verplichting om bij publicaties altijd te vermelden welke andere bedrijven bij het onderzoek betrokken waren.

Duur van de samenwerking

Ook geeft een consortiumovereenkomst steeds aan tot wanneer de samenwerking duurt. Over het algemeen geldt dat de duur wordt gekoppeld aan het bereiken van bepaalde doelstellingen, zonder dat er per se een harde einddatum is. Toch kan een partij het noodzakelijk vinden om het project vroeger te verlaten. Hoe dit kan gebeuren en wat daarvoor nodig is, wordt eveneens in een consortiumovereenkomst opgenomen. In sommige consortiumovereenkomsten staat bijvoorbeeld te lezen dat de stekker enkel unaniem uit een project kan worden getrokken, terwijl andere overeenkomsten een gewone meerderheid voldoende vinden.

Bijzondere aandachtspunten

Soms zijn er ook extra risico’s aan dergelijke consortiumovereenkomsten verbonden. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer bedrijven met onderwijsinstellingen samenwerken. Hierdoor kan er door deze samenwerking mogelijk onrechtstreeks financiĆ«le steun van de overheid naar de bedrijven vloeien. Dat is echt niet de bedoeling.

Het Europese Staatssteunrecht geeft duidelijk aan dat het vrijwel nooit is toegestaan dat overheden bedrijven steunen omdat dit de eerlijke concurrentieverhoudingen zou aantasten. In dergelijke gevallen is het belangrijk dat de samenwerking goed wordt getoetst aan de staatssteunregels.

Een consortiumovereenkomst laten opstellen

Het opstellen van een consortiumovereenkomst is heel complex en dit niet alleen omdat er sprake is van een innige samenwerking waarbij beide partijen hun eigenheid niet willen verliezen. Daarom is het belangrijk dat je je hier voldoende in laat bijstaan en je ook aandacht hebt voor de vele risico’s. Wil je een consortiumovereenkomst laten opstellen? Spreek er dan over met een van onze juristen en plan een gratis intakegesprek in.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips