Juridische Zaken

Wat is het verschil tussen een advocaat en een mediator?

Eerder hebben we al het verschil uitgelegd tussen een advocaat en een jurist. Hoewel er gelijkenissen zijn, zijn er namelijk ook belangrijke verschillen. Zo mag een jurist enkel bij kleine zaken procederen, terwijl een advocaat dat ook bij grote zaken mag doen. In dit blogbericht hebben we het over een ander belangrijk verschil, namelijk het verschil tussen een mediator en een advocaat. Ook tussen deze twee beroepen bestaan er zowel gelijkenissen als verschillen.

Mediator: onafhankelijke conflictbemiddeling en samen een oplossing vinden

Een mediator is iemand die aan conflictbemiddeling of mediation doet. Een mediator zal dus niet louter opkomen voor de belangen van één partij, maar zal trachten om samen met de verschillende partijen een oplossing te vinden. De mediator gaat letterlijk samen met hen aan tafel zitten en streeft een directe communicatie, begrip voor elkaars standpunten en een goede samenwerking na. Daarbij opereert de mediator als een onafhankelijke derde. Als er een oplossing wordt gevonden, zal de mediator er ook voor zorgen dat de oplossing goed op papier staat en dat er nadien geen discussies meer hoeven te zijn. Een mediator heeft met andere woorden ook wel wat juridische kennis op zak. Dat is handig, want tijdens de onderhandelingen en gesprekken kan men dan steeds de vragen kwijt bij de deelnemende mediator.

Advocaat: opkomen voor jouw belangen en indien nodig procederen

De rol van een advocaat is anders, maar er zijn ook gelijkenissen met het werk van een mediator. De advocaat treedt namelijk op voor een of enkele van de partijen en zal de belangen van zijn cliënten behartigen. Hij is met andere woorden niet onafhankelijk, wat een groot verschil is met een mediator. Desondanks moet een advocaat zich wel correct opstellen, want hij heeft deontologische regels om na te leven.

Net als een mediator zal een advocaat in de eerste plaats trachten om buiten de muren van de rechtbank een oplossing te vinden, eventueel in samenspraak met de advocaat van de tegenpartij. Een advocaat zal er net als een mediator voor zorgen dat alles netjes op papier staat. Ook wij focussen altijd eerst op onderhandelen en conflicthantering. Dat kan soms wonderen verrichten.

Als het uiteindelijk niet lukt om een passende oplossing te vinden, kan een advocaat natuurlijk zijn cliënt vertegenwoordigen in de rechtbank. Dan zal er aan de rechter worden gevraagd om een bindende uitspraak te doen.

Mediation is nuttig, maar soms is een advocaat nu eenmaal nodig

Mediation heeft zeker voordelen, vooral wanneer het niet wenselijk is om bruggen op te blazen. Omdat de partijen samen een oplossing vinden, kunnen ze vaak nog door één deur met elkaar. Daarom wordt er bij een echtscheiding met kinderen vaak gekozen voor mediation. Ook bij een conflict tussen een werkgever en een werknemer is mediation nuttig. Daarnaast is een mediator communicatief heel sterk en zal hij of zij ook emotionele begeleiding bieden, hoewel een mediator natuurlijk nog geen psycholoog is. Als alle partijen zich ook inzetten bij de mediationsessies kan er bovendien sneller en goedkoper een oplossing worden gevonden dan als er een beroep wordt gedaan op advocaten en juridische procedures.

Dat laatste is natuurlijk wel belangrijk. Als ook maar een van de partijen niet wil meewerken of zich niet wil inzetten tijdens een mediationsessie, is het vaak gedoemd om te falen. Dan zit er weinig anders op dan een advocaat in te schakelen en eventueel naar de rechtbank te trekken. In dergelijke gevallen kan je steeds je zaak aanmelden bij MKBrecht.nl. Wij zullen jouw rechtspositie bepalen en zullen indien nodig procederen. Onze advocaten zijn juridisch heel sterk in de rechtszaal.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips