Juridische Zaken

Het verschil tussen een advocaat en een jurist

19 oktober 2018

Wanneer je op zoek bent naar juridische hulp, kom je diverse benamingen tegen, waaronder jurist en advocaat. Maar wat houden al deze termen in en wat zijn de verschillen? En wanneer schakel je nou een jurist of een advocaat in?

Een jurist is heeft zijn diploma Rechtsgeleerdheid behaald aan de universtiteit. Een jurist die een masteropleding Rechtsgeleerdheid heeft behaald mag dan mr.- titel aan zijn naam toevoegen.
Een advocaat is een jurist die na zijn afgeronde studie Rechtgeleerdheid als advocaat is beëdigd in de rechtbank en een driejarige Beroepsopleiding Advocaten succesvol heeft afgerond. Tijdens deze opleiding loopt de jurist een advocaten-stage waar hij begeleid wordt door ervaren advocaten.
Een advocaat is verplicht zich in te schrijven in het kwaliteitsregister van de Nederlandse Orde van Advocaten. Hij dient zich jaarlijks bij te scholen en hiervoor een minimum aantal punten behalen om als advocaat ingeschreven te blijven staan.

Beschermde titel
Op het moment dat de jurist tot advocaat beëdigd is, mag hij de beschermde titel advocaat gebruiken. In tegenstelling tot een advocaat, mag iedereen zich mag jurist noemen. De titel jurist is in Nederland niet beschermd.

De titel mr. (meester in de rechten) of LLM (master of laws) zijn wel beschermde titels. Alleen personen die hun masteropleiding Rechtsgeleerd heid aan de universteit hebben afgerond mogen de titel mr of LLM aan hun naam toevoegen.

Een jurist of advocaat?
Een jurist en een advocaat houden zich allebei bezig met juridische vraagstukken. Beiden geven ze juridisch advies op verschillende rechtsgebieden en zijn ze bevoegd om juridische documenten op te stellen. Dit betekent dat voor het opstellen en/of laten controleren van een overeenkomst en juridisch advies over je bedrijf of privézaken, is het inschakelen van een jurist al voldoende is en bovendien ook goedkoper. Een jurist kan werkzaam zijn bij de gemeente of overheid, binnen een bedrijf, etc.

Een advocaat heeft vaak zijn eigen kantoor maar kan ook werkzaam zijn bij instanties zoals gemeente of ziekenhuis.
Wanneer het gaat om procederen, is het van belang om te weten om wat voor een zaak het gaat voordat je overgaat tot het inschakelen van een jurist of advocaat.

Het is zo dat een jurist niet altijd mag procederen. Dit mag hij alleen wanneer het gaat om zaken met een vordering tot en met €25.000, in kantonzaken in het kader van huur, arbeid, en koop.
In bepaalde zaken zoals echtscheiding of zaken die bij het gerechtshof of de Hoge Raad lopen, is het wettelijk verplicht om je te laten bijstaan door een advocaat.

Je contract laten nakijken, aanpassen of opstellen door onze juristen

vanaf € 49,- per document

Waarom zou je een onnodig risico’s lopen bij het aangaan van een contract of het uitvoeren van je dienstverlening? Wij van MKBrecht willen ondernemers beschermen tegen onnodige risico’s. Voordelige tarieven en goede contracten, dat is ons motto.

Zorg dat je contracten in orde zijn. Of je nu op zoek bent naar Algemene Voorwaarden, Overeenkomst van Opdracht of een Privacy Statement, wij bieden het allemaal aan. Zoek hier je contract!

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips