Contracten

Zelfs goed verzekerd zijn goede algemene voorwaarden onmisbaar

We horen wel vaker van ondernemers dat ze hun aansprakelijkheid niet hoeven te regelen, omdat ze al een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Hoewel zo’n aansprakelijkheidsverzekering inderdaad een goede bescherming kan bieden, mag het nooit een alternatief zijn voor goede afspraken met de klant. Goede algemene voorwaarden en overeenkomsten blijven heel belangrijk. En wel hierom.

Algemene voorwaarden regelen meer dan alleen de aansprakelijkheid

Een aansprakelijkheidsverzekering is een ideale manier om het aansprakelijkheidsrisico te beperken. Het mag echter niet de algemene voorwaarden of een overeenkomst van opdracht vervangen. Het vormt louter aan aanvulling daarop. Dat komt in de eerste plaats omdat dergelijke overeenkomsten en voorwaarden meer doen dan alleen je aansprakelijkheid beperken. Algemene voorwaarden zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat je niet hoeft te presteren bij overmacht of dat je vlot wordt betaald. Dat zijn natuurlijk dingen waartegen een aansprakelijkheidsverzekering je niet beschermt.

Aansprakelijkheidsverzekeringen bieden geen volwaardige bescherming

Ten tweede is de dekking door een aansprakelijkheidsverzekering niet altijd allesomvattend. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt bijvoorbeeld de schade bij ongelukjes. Denk maar aan jij die tijdens een plaatsbezoek een dure vaas omstoot. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt niet de schade die ontstaat door de uitoefening van je beroep, bijvoorbeeld omdat je een verkeerd advies gaf. Daarvoor heb je aanvullend nog een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

Bovendien is het gedekte bedrag in elke verzekering beperkt, zijn er vaak allerlei uitsluitingen en heeft een beroepsaansprakelijkheidsverzekering meestal enkel een dekking voor zuivere vermogensschade en niet voor personen- en letselschade. Aanvullende dekkingen zijn mogelijk, maar heb jij wel voor alle extraatjes gekozen? Veel ondernemers niet. Met uitsluitend een verzekering geniet je dus nog niet van de best mogelijke bescherming. Daarom dien je sommige risico’s aanvullend af te dekken met goede algemene voorwaarden die naadloos aansluiten bij de polisvoorwaarden. Dat is iets waar een goede jurist voor zal zorgen.

Op de premie besparen met goede algemene voorwaarden

Bij het beoordelen van het aansprakelijkheidsrisico houdt men onder andere rekening met de sector waarin je actief bent en de omzet die je genereert. Deze twee zaken zijn namelijk een indicatie van het risico op (grote) schadeclaims. Voor wat, hoort wat. Een timmerman zal bijvoorbeeld meer betalen voor een aansprakelijkheidsverzekering dan wie enkel wat administratief werk verricht.

Daarnaast houden verzekeraars ook rekening met het schadeverleden. Als je geen goede algemene voorwaarden hebt en je hierdoor vaak met flinke aansprakelijkheidsclaims wordt opgezadeld, zal dat dus ook gevolgen hebben voor de te betalen premie. Sommige bedrijven worden hierdoor geconfronteerd met premiestijgingen die oplopen tot 100%, terwijl ook het eigen risico soms flink de hoogte inschiet. Denk dus niet dat je geen algemene voorwaarden nodig hebt als je een goede verzekering hebt, want voor je het weet betaal je je blauw.

Een aansprakelijkheidsverzekering blijft nuttig

In de andere richting geldt dan weer dat goede algemene voorwaarden nog niet willen zeggen dat je geen aansprakelijkheidsverzekering nodig hebt. Het is namelijk niet altijd mogelijk om je aansprakelijkheid helemaal uit te sluiten. Een zogeheten exoneratiebeding mag namelijk niet onredelijk bezwarend zijn. Als je dan toch aansprakelijk bent, biedt de aansprakelijkheidsverzekering redding. Bovendien is de keuze voor een goede rechtsvorm eveneens belangrijk. En ten slotte is ook een goede rechtsbijstandsverzekering aan te raden, dan kan je bij juridische conflicten gemakkelijk de hulp van een advocaat inroepen.

Reken op de diensten van MKBrecht.nl

Een goede bescherming tegen aansprakelijkheidsclaims verkrijg je dus niet alleen met een verzekering of met algemene voorwaarden. Enkel door verschillende maatregelen te nemen, geniet je van een optimale bescherming. Wil je algemene voorwaarden laten opstellen? Dan helpen wij je graag verder. Ook voor juridisch advies over aansprakelijkheidsrisico’s kan je bij ons terecht.

Heb je ten slotte al algemene voorwaarden, maar vraag je je af of ze wel voldoende aansluiten bij de voorwaarden van je aansprakelijkheidsverzekering? Kies dan voor de ContractCheckâ„¢ van MKBrecht.nl. Wij onderwerpen je algemene voorwaarden dan aan een grondige controle en brengen alle risico’s in kaart. Indien je dat wenst, sturen we ze nadien voor je bij.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips