Contracten

4 goede tips voor het beoordelen van een softwareovereenkomst

Bij het afnemen van software wordt er vaak een softwarecontract opgesteld. Veelal is het de aanbieder die een softwarecontract voorstelt. Het is aan te raden om zulke softwareovereenkomsten niet meteen te ondertekenen, maar om het eerst goed te bestuderen. De onderstaande 4 tips helpen bij het beoordelen van een softwareovereenkomst.

# 1. Ga nooit akkoord met een niet-werkbaar acceptatiebeleid

In een softwareovereenkomst staat vaak dat de aanbieder geen verantwoordelijkheid meer heeft eenmaal de geleverde software is geaccepteerd. Zijn klus zit er dan op en de verantwoordelijkheid ligt vervolgens bij de opdrachtgever. Daarom is het enorm belangrijk om aandacht te schenken aan het acceptatiebeleid en de zogeheten acceptatietest. De bepalingen omtrent de acceptatietest dienen voldoende reëel te zijn. Zo moet je over afdoende tijd beschikken om de software te bestuderen. Bij agile softwareontwikkelingen wil men vaak met de regelmaat van iedere sprint weer een beoordeling. Dat is voor de opdrachtgever niet altijd even goed uitvoerbaar.

# 2. Bestudeer het releasebeleid

Bij het afnemen van een softwarepakket zal er in het softwarecontract vaak een releasebeleid zijn opgenomen. Het gaat om afspraken over bijvoorbeeld updates, upgrades en patches. Het is belangrijk om deze afspraken goed door te nemen en om na te gaan of ze wel stroken met jouw wensen. Volgen updates bijvoorbeeld voldoende snel op wetswijzigingen? Heb je de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op verbeteringen? En wat als je niet tevreden bent met een update? Een passend antwoord op deze vragen hoort in het softwarecontract te vinden te zijn.

# 3. Schenk aandacht aan de licentieregeling en het auteursrecht

Het is een vraag die vaak terugkomt bij mensen die software afnemen: wie is nu de rechthebbende van de software? Is dat de maker (de leverancier) of de afnemer? Het antwoord op deze vraag is niet onbelangrijk, want anders kan je de software niet vrij exploiteren of zomaar wijzigingen laten uitvoeren door een andere IT-specialist.

Als het auteursrecht wordt overgedragen, is er in ieder geval een akte nodig. Dit wordt vaak over het hoofd gezien. Als het auteursrecht niet wordt overgedragen, heb je een licentie nodig. De bepalingen van deze licentie zijn enorm belangrijk. Is de licentie exclusief? Voor hoelang geldt de licentie? Voor hoeveel gebruikers heb je een licentie? Geldt een eventuele exclusiviteit enkel in Nederland of ook in het buitenland? Het zijn allemaal vragen die je terecht mag stellen.

# 4. Laat een ContractCheck™ uitvoeren

Als afnemer moet je erop kunnen vertrouwen dat de leverancier geen inbreuk heeft gepleegd op de intellectuele eigendomsrechten van anderen. Anders riskeer je dat je de software niet langer mag gebruiken. Daarom kan de overeenkomst niet zonder garantie- en vrijwaringsverplichtingen. Andere bepalingen en regelingen die niet mogen ontbreken, zijn bijvoorbeeld overmachtsbedingen, aansprakelijkheidsregelingen, privacybepalingen, geschillenregelingen en dergelijke meer. Zulke bepalingen maken een softwareovereenkomst ook juridisch heel complex.

Daarom is het aan te raden om een softwareovereenkomst niet alleen in samenspraak met een IT-specialist te beoordelen, maar om het ook door een jurist te laten uitspitten. Hiervoor kan je terecht bij MKBrecht.nl. Laat een ContractCheck™ uitvoeren en krijg inzicht in de juridische risico’s van het contract. We leggen meteen ook uit wat je kan doen om juridische problemen te voorkomen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips