Contracten

4 aandachtspunten bij het opstellen van een terugkoopbeding

Er zijn veel transacties waarbij de verkoper belang heeft bij de mogelijkheid om het verkochte goed terug te kopen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om een grond terug te kopen indien er niet op wordt gebouwd. Zo weet men zeker dat het ruimere project wordt gerealiseerd en kan men de grond eventueel aan een andere projectontwikkelaar verkopen. Maar ook bij de verkoop van aandelen of van een machine wordt al eens een terugkoopbeding in de koopovereenkomst opgenomen. Waarop moet je letten bij de redactie van zo’n terugkoopbeding? Dat lees je in dit blogartikel.

Beschrijf het terugkooprecht

Een terugkoopbeding biedt diverse mogelijkheden die tussen rechten, verplichtingen en opties lijken te zweven. Meestal zal het terugkoopbeding de verkoper het recht geven om het verkochte goed als eerste terug te kopen. Het kopen ervan kan dan enkel wanneer de verkoper akkoord is. Een dergelijke formulering moet er voor zorgen dat de koper de concurrentie niet kan versterken.

Echter kan het terugkoopbeding ook zo geformuleerd worden dat er sprake is van een terugkoopverplichting of dat het net de koper is die het sterkst in de schoenen staat. Zo’n terugkoopbeding wordt vaak gebruikt in de autobranche waar de leverancier een verkoop garandeert. Is de wagen op een afgesproken datum niet verkocht? Dan koopt de leverancier ‘m opnieuw in.

Om discussies of onduidelijkheden te voorkomen, is het belangrijk dat het terugkoopbeding alle rechten en verplichten van de partijen omschrijft en eveneens aandacht heeft voor de procedurele behandeling.

Denk na over de prijs(bepaling)

Indien je het terugkooprecht uitoefent, zal je natuurlijk ook een vergoeding moeten betalen. Daarover maak je best vooraf een aantal afspraken. Ook hier zijn er diverse mogelijkheden. Zo kan je  de prijs vooraf bepalen, kan je het hoogste bod volgen of kan je een onafhankelijke deskundige een geschikte prijs laten bepalen. Indien hier vooraf reeds duidelijkheid over bestaat, sta je extra sterk in de schoenen. Zo kan een prijsdiscussie het terugkoopbeding niet uithollen.

Overleg met een boekhouder

Ook op administratief niveau kan een terugkoopbeding een aantal consequenties hebben. De fiscale controleur kan immers oordelen dat er nooit van een verkooptransactie sprake was. In zo’n geval zal men de transactie als een financieringstransactie moeten behandelen. Indien de restwaarde echter insignificant is en indien alle belangrijkste risico’s worden overgedragen, is er wel gewoon sprake van een verkoopovereenkomst. Overleg daarom vooraf even met een boekhouder, opdat ook de administratie vlekkeloos verloopt.

Maak het nodige voorbehoud

De reden waarom een terugkoopbeding zelden naar een vaste prijs zal verwijzen, heeft uiteraard alles te maken met het feit dat economische schade moet worden voorkomen. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat een verouderd toestel deel uitmaakt van een terugkoopplicht en dat een economisch verlies het gevolg daarvan is. Daarom zal een terugkoopbeding vaak een aantal uitzonderingsgronden bevatten. Dan is de terugkoopplicht niet van toepassing. Hetzelfde geldt overigens voor de koper die zekerheid verlangt. De koper kan dan criteria afdwingen waaraan hij moet voldoen opdat het terugkooprecht niet kan worden uitgeoefend. Denk bijvoorbeeld aan het bebouwen van een stuk grond.

De redactie van een terugkoopbeding is maatwerk

Een terugkoopbeding kan een krachtig instrument zijn om de positie van de koper of de verkoper te beschermen. Toch mag er niet lichtzinnig mee worden omgesprongen. Het kan immers ook een aantal nadelige consequenties kennen. Een goede en weldoordachte redactie van het terugkoopbeding moet dergelijke kwalijke consequenties helpen te voorkomen. En daaraan dragen wij van MKBrecht.nl graag een steentje bij. Weten hoe we dat voor jou waarmaken? Plan dan nu een belafspraak in of ga het gesprek aan via de chatfunctionaliteit op deze website.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips