Arbeidszaken

Informatie en hulp voor buitenlanders die in Nederland willen ondernemen

Wanneer je als buitenlandse zelfstandige ondernemer in Nederland wil komen werken, zijn er een aantal bijzondere regels waar je rekening mee moet houden. Mogelijk heb je bijvoorbeeld een visum of toelating nodig, maar daarenboven krijg je ook te maken met een aantal andere regels en beperkingen. Wij van MKBrecht.nl helpen starters graag op weg en leggen alvast het een en ander voor je uit.

Eenvoudig in Nederland ondernemen als EU-onderdaan

Voor ondernemers die vanuit de Europese Unie, Zwitserland, IJsland, Noorwegen of Liechtenstein in Nederland komen werken is er geen visum, verblijfsvergunning of werkvergunning nodig. Wel moeten ze een geldig identiteitsbewijs of paspoort voor kunnen leggen. Bovendien moet het werk ook worden aangemeld bij het meldloket voor buitenlandse werknemers.

Moeilijker voor niet-EU-onderdanen

Voor wie niet uit een van bovenstaande landen komt, maar bijvoorbeeld uit het Verenigd Koninkrijk of Qatar, gelden er andere regels en is het allemaal een tikkeltje complexer. Deze onderdanen kunnen enkel onder strikte voorwaarden in Nederland komen werken. Zo zal de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) oordelen of de onderneming ook een meerwaarde is voor de Nederlandse economie. Indien dat het geval is, zal de IND een verblijfsvergunning ‘Arbeid als zelfstandige’ afleveren. In de praktijk is dit een sticker die in het paspoort wordt geplakt. Wie over zo’n sticker beschikt, mag als zelfstandig ondernemer in Nederland werken.

Uitzonderingen op bovenstaande regels

In sommige gevallen zijn er afwijkende regels. Zo is er bijvoorbeeld een bijzonder regime voor ambitieuze, buitenlandse startups. Deze ondernemers kunnen een tijdelijke verblijfsvergunning voor één jaar verkrijgen, wat hen de tijd geeft om een vernieuwende dienst of een vernieuwend product uit te werken. Aan deze verblijfsvergunning, die eveneens bij de IND aan te vragen is, zijn er opnieuw allerlei voorwaarden verbonden. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om samen te werken met een facilitator, moet het product of de dienst voldoende innovatief zijn, moet er al een concreet stappenplan zijn en moet je bedrijf in het Handelsregister van de KvK zijn ingeschreven.

Een andere uitzondering is er voor hoogopgeleiden die na hun promotie, hun afstuderen of de afronding van hun wetenschappelijk onderzoek in Nederland willen blijven om een eigen onderneming te starten. Zij kunnen een ‘zoekjaar hoogopgeleiden’-verblijfsvergunning krijgen.

Voor Turkse onderdanen en hun gezinsleden gelden er ten slotte andere voorwaarden door een associatieovereenkomst die in 1963 tussen de Europese Unie en Turkije werd gesloten.

Rechten en plichten als ondernemer in Nederland

Wie als ondernemer in Nederland werkt, heeft zowel rechten als plichten. Ondernemers bouwen bijvoorbeeld pensioenrechten op, maar moeten anderzijds ook belastingen betalen en een boekhouding bijhouden. Als buitenlandse ondernemer krijg je bovendien te maken met Nederlands recht, bijvoorbeeld als je een kantoortje huurt of als je producten verkoopt aan consumenten. Mogelijk is het voor jou allemaal nieuw, maar MKBrecht.nl legt het je graag uit en stelt de nodige documenten voor je op.

Ontdek het starterspakket van MKBrecht.nl

Bij MKBrecht.nl bieden we een zogenaamd starterspakket aan. Dit starterspakket is speciaal ontworpen voor ondernemers die goed maar voordelig van start willen gaan. Het omvat bijvoorbeeld het opstellen van je algemene voorwaarden, maar ook andere documenten zoals de opdrachtovereenkomst of de cookieverklaring voor op je website. Als buitenlandse ondernemer kan je bovendien ook rekenen op een extra woordje uitleg zodat je meteen van start kan gaan in Nederland.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips