Faillissement aanvragen

Met onze brede expertise over het incassorecht bedienen we verschillende soorten cliënten. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven, internationale bedrijven tot (semi-)overheden en non-profit instellingen. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele stakeholder. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

 • Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

Wij werkten o.a. voor:
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner
 • MKBrecht.nl partner

mr. Jaime Boogaers
mr. Jaime Boogaers
Ondernemingsrecht
Advocaat, 16 jaar ervaring

Als advocaat kom ik vaak in aanraking met geschillen. Meestal is een pragmatische oplossing de snelste oplossing. Toch kan het voorkomen dat een zaak te ver uit de hand loopt. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je helpen om tot een goede oplossing te komen. Laten we snel contact hebben over jouw zaak.

Faillissement aanvragen

Het aanvragen van een faillissement is een uitstekend pressiemiddel binnen een incassotraject. De kans dat een debiteur alsnog betaald, is vaak erg groot. Dat komt omdat wanbetalers in veel gevallen niet willen betalen, in plaats van niet kunnen betalen.

Toch is een faillissement aanvragen van een debiteur niet een stap die de meeste schuldeisers overwegen. Het voelt al snel als een te rigoureuze stap die bovendien niet effectief zou zijn. Er is doorgaans al een heel incassotraject aan vooraf gegaan met aanmaningen, beslagen en/of gerechtelijke procedures. Daarnaast spelen overwegingen zoals: een faillissement is geen garantie dat de geldvordering kan worden geïncasseerd. Immers zijn de meeste schuldeisers zogenoemde concurrente schuldeisers: dat wil zeggen lager in rang dan bijvoorbeeld het UWV, de Belastingdienst en de bank. Het is dan maar de vraag of er voldoende geld overblijft in de boedel om het gehele schuldbedrag terug te krijgen. Die perceptie klopt maar ten dele. Als inderdaad een faillissement wordt uitgesproken en de curator de boedel overneemt, is de kans op gehele voldoening van de openstaande schuld niet altijd groot. Toch is de kans dat er betaald wordt na een faillissementsaanvraag wel erg groot. Hoe komt dat?

Een faillissement wordt uitgesproken als de debiteur zijn schulden niet meer kan betalen. En dat blijkt een wanbetaler veelal wél te kunnen. Dat komt omdat wanbetalers in veel gevallen niet willen betalen, in plaats van niet kunnen betalen. Bovendien zijn ondernemers erop gebrand om de onderneming overeind te houden. Kortom, bij een faillissementsaanvraag beginnen er andere belangen voor de debiteur te spelen. In veel gevallen staat persoonlijk faillissement of persoonlijke aansprakelijkheid op het spel.

Toch blijkt dat het aanvragen van een faillissement een uitstekend pressiemiddel is binnen een incassotraject en veelal als uiterst redmiddel wordt ingezet. In de praktijk zien wij dat een faillissementsaanvraag er in veel gevallen voor zorgt dat de debiteur alsnog betaald.

Wij zijn een betrouwbare en effectieve partner op het gebied van incassotrajecten en faillissementsaanvragen. Wij hebben de kennis en expertise om uiteenlopende rollen op ons te nemen: van advisering tot geschilbeslechting. Wij hebben een ervaren team van advocaten en juristen op het gebied van het incassorecht, faillissementsaanvragen en procesvoering. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Het Team

Al onze juristen en advocaten beschikken over brede kennis van het incassorecht en achterliggende rechtsgebieden. Daarnaast hebben zij zich gespecialiseerd in een of meerdere aandachtsgebieden. De aandachtsgebieden hebben we ondergebracht in verschillende praktijkgroepen. Elke advocaat maakt op basis van zijn of haar specialisme(n) deel uit van een of enkele praktijkgroepen. Cliënten kunnen per zaak direct bij de juiste praktijkgroep terecht. Hier worden zij bijgestaan door de voor de zaak meest geschikte advocaat of jurist. Waar nodig betrekken we daarbij de expertise en ervaring van onze collega-specialisten uit andere praktijkgroepen.

Contactformulier

Teruggebeld worden over een zaak of opdracht?

 • Contact over de opdracht
 • Direct contact met de juiste expert
 • Geheel vrijblijvend & kosteloos

Neem contact op

Jaime Boogaers

Meer weten over onze dienstverlening?
Neem dan contact op met onze specialisten.

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips