Ondernemen

Zzp’ers en bemiddelingsbureaus: een perfecte match

Steeds meer bedrijven doen een beroep op zzp’ers. De krapte op de arbeidsmarkt heeft echter gezorgd voor moeilijkheden bij het vinden van goede zelfstandigen zonder personeel. Tegelijkertijd willen zzp’ers hun tijd optimaal benutten en geen tijd verliezen aan het zoeken van nieuwe opdrachtgevers. Het gat tussen de behoeften van opdrachtgevers en zzp’ers wordt slim gedicht door bemiddelingsbureaus. Deze ontwikkeling biedt zowel kansen als uitdagingen. Het is onder meer heel belangrijk om bemiddelingscontracten goed te laten nalezen.

Bemiddelingsbureaus op de zakelijke markt

Bemiddelingsbureaus fungeren als tussenpersonen of intermediairs die zelfstandige professionals koppelen aan bedrijven die tijdelijk of projectmatig expertise nodig hebben. Deze vorm van samenwerking kan vele deuren openen voor zzp’ers. Het biedt toegang tot een breder scala aan opdrachten, soms zelfs bij preferred suppliers waar ze anders niet snel binnen zullen komen. Deze bureaus kunnen ook een deel van de administratieve lasten verlichten, wat de zzp’er meer tijd geeft om te focussen op wat er echt toe doet. Voor de opdrachtgever in kwestie is het dan weer een goede manier om snel de juiste expertise in huis te halen.

Detachering versus bemiddeling

Bemiddelingsbureaus voor zzp’ers mogen niet worden verward met detacheringsbureaus. Bij detachering treedt men in dienst bij het bureau, terwijl de zzp’er bij bemiddeling direct een contract aangaat met de opdrachtgever. Alle twee hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Detachering biedt bijvoorbeeld stabiliteit en een gegarandeerd inkomen, maar kan ten koste gaan van de vrijheid en de voordelen van het zelfstandig ondernemerschap. Bemiddeling biedt dan weer meer vrijheid en de mogelijkheid om de ondernemersvoordelen te behouden, maar stelt ook hogere eisen op het gebied van zelfstandigheid en ondernemerschap.

Gevaren van bemiddeling en de bemiddelingsovereenkomst

Bij bemiddeling sluit de zzp’er een contract met de opdrachtgever. Hierbij wordt een vergoeding afgesproken en zal de opdrachtgever betalen aan de hand van het aantal gewerkte uren. Het is belangrijk dat hier in het contract afspraken over zijn opgenomen. Houd er rekening mee dat de zzp’er zelf verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het werk. Ook op de andere gebieden draagt de zzp’er verantwoordelijkheid. Daarom is het aan te raden om goede afspraken te maken over de uitvoering en de niet-uitvoering van het werk, bijvoorbeeld bij overmacht.

Tegelijkertijd heeft de zzp’er een overeenkomst met het bemiddelingsbureau, de zogeheten bemiddelingsovereenkomst. Hierin staat onder meer dat de zzp’er een marge moet afstaan aan de bemiddelaar. Het is bovendien niet ongewoon dat in de bemiddelingsovereenkomst een concurrentiebeding staat. Dit kan problematisch zijn, omdat het de vrijheid van de zzp’er sterk kan beperken.

Juridisch advies en overeenkomsten laten nalezen

Bemiddeling kan met andere woorden zeker interessant zijn voor de zzp’er, maar het is wel belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt en dat de vrijheid van de zzp’er niet te sterk wordt beperkt. Vaak wordt gewerkt met contracten die door het bemiddelingsbureau of de opdrachtgever worden opgesteld. Het is in dergelijke gevallen aan te raden om deze niet zomaar te ondertekenen, maar ze eerst te laten controleren door een jurist of een advocaat. Win vooraf ook advies in over alternatieven, zoals detachering. Bij detachering bouwt men bijvoorbeeld pensioen op en is er meer zekerheid over een maandelijks inkomen. Weeg de voordelen dus zeker af tegen de risico’s. Of beperk de risico’s met de goede contracten van MKBrecht.nl.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips