Ondernemen

Uitzondering krijgen op verbod plastic disposables in de horeca

Voor horecaondernemers betekende 1 januari 2024 een belangrijke kanteling. Het is sinds die dag namelijk niet langer toegestaan om plastic maaltijdverpakkingen, bestek en wegwerpbekers aan te bieden voor gebruik ter plaatse. Dit heeft ook gevolgen voor bedrijven, want het verbod geldt ook in bedrijfsrestaurants. Daarnaast geldt het verbod voor evenementen. Het is echter mogelijk om een uitzondering te krijgen voor wanneer het echt nodig is. Hieraan zijn echter strenge voorwaarden gekoppeld. Het verbod komt voort uit een groeiende noodzaak om de hoeveelheid plastic afval te verminderen en onze leefomgeving te beschermen.

Melding regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik

Er kunnen situaties zijn waarin het gebruik van plastic wegwerpartikelen écht nodig is. In dergelijke gevallen kunt u er als horecaondernemer voor kiezen om bepaalde plastic producten te blijven gebruiken, mits u voldoet aan strenge inzamel- en recyclingvereisten. Om deze uitzondering te kunnen krijgen, dient u een melding te maken via het formulier ‘Melding regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik’. Hierin moet u aangeven dat u van plan bent om 75% tot 90% van uw gebruikte plastic artikelen in te zamelen voor hoogwaardige recycling. En dit moet u uiteraard ook daadwerkelijk doen!

Het aanvragen van deze uitzondering vereist een nauwkeurige administratie en naleving van de gestelde recyclingpercentages. Het is van cruciaal belang dat u als ondernemer een goed werkend retour- of inzamelsysteem hebt. Daarnaast bent u verantwoordelijk voor het registreren van de hoeveelheid verstrekte en gerecyclede verpakkingen, om zo aan te tonen dat u aan de wettelijke vereisten voldoet. U zult dit alles bij het indienen van de aanvraag moeten aantonen.

Afwijzing aanvraag of problemen bij een controle

De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) zal de geregistreerde gegevens gebruiken voor toezicht- en handhavingsdoeleinden. Er kan een controle plaatsvinden, waarna een ILT-inspecteur contact met u zal opnemen. Sommige zaken zal de ILT volgens de laatste instructies niet handhaven, maar andere wel. Een voorbeeld van dit laatste is de acceptatieplicht van eigen bekers of bakjes. Consumenten kunnen ook zelf melding maken van overtredingen op de nieuwe regels.

Als uw aanvraag voor een uitzondering onterecht wordt afgewezen of als u tegen andere problemen aanloopt, is het aan te raden om juridische hulp in te schakelen. Bij MKBrecht.nl begrijpen we dat deze nieuwe regelgeving uitdagingen met zich meebrengt voor uw horecazaak of bedrijfsrestaurant. Onze gespecialiseerde juristen kunnen u ondersteunen bij het navigeren door deze nieuwe wetgeving. We helpen u bij het opstellen van een geschikte aanvraag en bieden advies en ondersteuning bij controles of andere problemen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips