Ondernemen

Ransomware: een groeiende cyberdreiging

Ransomware of gijzelsoftware is een vorm van kwaadaardige software die bestanden of systemen versleutelt en gebruikers de toegang ontzegt. Criminelen eisen vervolgens losgeld, vaak in cryptovaluta, voor het ontsleutelen van de gegevens. Deze cyberaanvallen richten zich niet alleen op grote bedrijven, want ook particulieren en mkb-ondernemingen kunnen er het slachtoffer van worden. Ransomware kan leiden tot aanzienlijke financiële en operationele schade.

Ransomware en lopende overeenkomsten

Aanvallen met gijzelsoftware kunnen juridische gevolgen hebben voor lopende overeenkomsten. Als gevolg van een aanval kunnen bedrijven hun contractuele verplichtingen vaak niet nakomen, bijvoorbeeld omdat ze niet aan de noodzakelijke bestanden kunnen. Dit kan leiden tot claims en geschillen. Het is essentieel om in overeenkomsten duidelijke afspraken te maken over de gevolgen van cyberincidenten. Dit kan bijvoorbeeld door een overmachtsclausule in de overeenkomst of de algemene voorwaarden op te nemen, waarbij wordt gesteld dat een cyberaanval een voorbeeld is van een overmachtssituatie.

Goede beveiliging en preventie blijft belangrijk

Het implementeren van sterke beveiligingsmaatregelen, zoals regelmatige back-ups, geavanceerde antivirussoftware en het trainen van medewerkers met betrekking tot cyberveiligheid, kan helpen om de kans op een ransomwareaanval te verkleinen. Het is cruciaal om proactief te zijn in het beschermen van gevoelige gegevens en systemen. Daarnaast is het wellicht een goed idee om een cyberverzekering af te sluiten. Deze verzekering biedt financiële bescherming tegen de gevolgen van cyberaanvallen, waaronder aanvallen met ransomware. Deze verzekeringen kunnen de kosten dekken van crisismanagement, gegevensherstel en zelfs de onderhandelingen en de betalingen van losgeld.

Juridische hulp bij ransomware

De praktijkgroep IT-recht van MKBrecht.nl is gespecialiseerd in juridische ondersteuning bij cyberincidenten, waaronder aanvallen met ransomware. Onze experts kunnen u enerzijds helpen bij het opstellen van overeenkomsten die rekening houden met cyberdreigingen en kunnen u anderzijds juridisch ondersteunen bij het traject dat volgt op een cyberaanval. Daarnaast staan we ondernemingen bij wanneer ze conflicten hebben met cyberverzekeraars, bijvoorbeeld over het al dan niet verlenen van dekking en bij andere polisgeschillen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips