Ondernemen

Omgaan met gastauteurs en gastbloggers

Steeds vaker krijgen bedrijven met websites de vraag om gastblogs te publiceren. Hierbij verzoekt men om blogs van een externe schrijver gratis op de website van het bedrijf te publiceren. Vaak staat er dan een merknaam in de tekst of bevat de gastblog een linkje naar een externe website. Deze praktijk biedt in theorie voordelen voor beide partijen. Het bedrijf dat het bericht publiceert, krijgt gratis content op de website. En de andere partij kan de autoriteit van zijn of haar website en zo ook de positie in zoekmachines verbeteren, want het Google-algoritme houdt rekening met het aantal en de kwaliteit van de inkomende links.

Opletten met het publiceren van gastblogs

Een gastblog kan interessant lijken, maar over het algemeen is de meerwaarde groter voor de partij die de gastblog laat publiceren. Tegelijkertijd liggen de risico’s bij de partij die de gastblog publiceert. Een gastblog kan bijvoorbeeld fouten of onwaarheden bevatten, wat de reputatie kan schaden. Bovendien kan het linken naar de website van de opdrachtgever in sommige gevallen worden gezien als een impliciete goedkeuring van hun producten of diensten, wat niet altijd gewenst is. Daarom is het belangrijk om altijd heel voorzichtig te zijn met het publiceren van gastblogs. Doe dit niet zomaar!

Vergoeding en overeenkomst voor publicatie gastblog

Wat veel mensen niet weten, is dat het linkje in de gastblog eigenlijk een financiële waarde heeft. Mogelijk laat de tegenpartij zich zelfs betalen om linkjes binnen te halen voor de doelwebsite. Het staat u dan ook vrij om zelf een vergoeding te vragen voor het plaatsen van de gastblog. In ieder geval is het aan te raden om hierbij een overeenkomst op te stellen. Deze overeenkomst regelt diverse zaken met de gastauteur, zoals het auteursrecht, de aansprakelijkheid, de manier van aanleveren en dergelijke meer.

Een essentieel onderdeel van de gastblogovereenkomst betreft de duur waarvoor de link naar de externe website actief blijft. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen wat er gebeurt als de website offline gaat. Het is ook aan te raden om in de overeenkomst bepalingen op te nemen die rekening houden met de wetgeving en wettelijke wijzigingen, zeker bij gevoelige onderwerpen als crypto of (online) gokken.

Gastblogovereenkomst laten opstellen

Bij MKBrecht.nl zijn experts beschikbaar die gespecialiseerd zijn in het opstellen van overeenkomsten voor het publiceren van gastblogs. Zij kunnen advies geven over de benodigde voorwaarden en helpen bij het waarborgen van de rechten en belangen van website-eigenaren. Deze diensten zijn van onschatbare waarde voor ondernemers die willen profiteren van de voordelen van gastblogs, maar die tegelijkertijd hun website willen beschermen tegen de potentiële risico’s die hieraan verbonden zijn.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips