Ondernemen

Een webshopnaam kiezen: deze tips helpen je op de goede weg

Een webwinkel kan niet zonder een naam. Een naam zorgt ervoor dat je vindbaar bent, dat mensen aan elkaar kunnen vertellen hoe goed ze je producten wel vinden en dat je een goede reputatie kunt opbouwen. In de praktijk kan een goede webshopnaam kiezen knap lastig zijn. Ben jij nog op zoek naar een goede bedrijfsnaam voor jouw webshop? Neem dan zeker de onderstaande drie tips door en voorkom onaangename verrassingen.

Goed onderzoeken of een bedrijfsnaam nog vrij is

Alles begint natuurlijk bij een potje brainstormen. Je zal daarbij een aantal afwegingen moeten maken. Ga je bijvoorbeeld voor een Nederlandse naam of kies je een Engelse naam, omdat je nu of in de toekomst ook de internationale markt wil aanspreken? Kies je voor een saaie en beschrijvende naam waarmee je eenvoudig goed scoort in Google of wil je een unieke naam die je eenvoudiger kan beschermen?

Na een brainstormsessie zal je meestal wel een aantal namen overhouden. Dit wil nog niet zeggen dat je deze namen zomaar kan gebruiken. Je moet nagaan of deze naam nog beschikbaar is. Na een klein Google-onderzoek kun je vaak al veel namen schrappen. Vervolgens moet je ook even controleren of de naam al bij de KvK is ingeschreven. Probeer hierbij ook delen van de naam of namen die net iets anders zijn geschreven.

Vervolgens dien je te controleren of de naam als een merk wordt gebruikt, want je mag merknamen niet zomaar overnemen. Via de zoekfunctie op de website www.bbie.nl controleer je snel of een naam als merk is ingeschreven in het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Merknamen worden heel goed beschermd, dus ook als de naam maar een beetje hetzelfde klinkt, kun je al tegen problemen aanlopen. Er zijn ook bedrijven die deze onderzoeken voor je uitvoeren.

Meteen domeinnaam registreren

Bij het kiezen van een passende naam kun je maar beter ook meteen nagaan of de passende domeinnamen nog vrij zijn en of je de naam ook op sociale media kan claimen. Doe dit vervolgens meteen. Er zijn namelijk bedrijven die voortdurend domeinnamen claimen en die ze vervolgens voor hoge prijzen doorverkopen. Het zou niet fijn zijn als je op deze manier al meteen heel wat geld kwijt bent voordat je goed en wel met je webshop begonnen bent. Als je toch een domeinnaam koopt, zorg er dan voor dat alles goed op papier staat. Dat doe je met een passende koopovereenkomst.

Nadenken over de bescherming van je bedrijfsnaam

Eenmaal je een bedrijfsnaam hebt en je de benodigde domeinnamen hebt geclaimd, is het belangrijk om je naam goed te beschermen tegen copycats. Het handelsnaamrecht, dat automatisch van toepassing is, biedt slechts een beperkte bescherming. Het biedt namelijk enkel bescherming tegen verwarring bij het publiek. Als twee snackbars in hetzelfde dorp dezelfde naam hebben, kan dat verwarring veroorzaken en dat mag niet. Maar als jouw webshop balpennen verkoopt en een andere webshop met een soortgelijke naam tassen verkoopt, zal er niet meteen sprake zijn van verwarring. Je kan dan niet zomaar aan de andere webshop vragen om met het gebruik van jouw webshopnaam te kappen.

In de praktijk komt het dan ook vaak voor dat verschillende handelsnamen naast elkaar bestaan. Zo is Lotus bijvoorbeeld de naam van een bedrijf dat koekjes maakt, maar wordt dezelfde naam ook gebruikt door een autoproducent en door een toiletpapierproducent. Dat kan, want er is geen risico op verwarring. Wie Lotus-koekjes koopt, verwacht namelijk geen auto in de verpakking te vinden en wie zo’n Lotus-auto koopt zal ‘m in principe niet willen opeten.

Het handelsnaamrecht biedt met andere woorden maar een beperkte bescherming. Er zijn echter wel andere manieren om je bedrijfsnaam te beschermen. Je kan het bijvoorbeeld als merk registreren. Aan een merkregistratie worden wat extra eisen gesteld en het is niet gratis, maar het is zeker aan te raden. Als je hier vragen over hebt, helpen wij je graag verder.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips