Juridische Zaken

Rechter fluit roddelvlogster terug voor grievende uitingen

Een recente rechtszaak (ECLI:NL:RBAMS:2023:208) is gewonnen door de weduwe van André Hazes. Daarbij werd besloten dat zij niet langer een gecremeerde kroket mag worden genoemd. Bij deze zaak was een vlogster betrokken die in een video uitspraken had gedaan over het privéleven van de weduwe. De roddelvlogster had het er in een van haar YouTube-afleveringen over dat de zoon van Hazes met zijn moeder zou hebben gebroken. Uiteindelijk heeft de rechter beslist dat de uitingen van de vlogster onrechtmatig zijn en dat de video offline moet worden gehaald. Laat het duidelijk zijn dat je online niet zomaar wat mag zeggen. Zeker met beledigende en grievende uitingen is het echt wel opletten geblazen. Er zitten nu eenmaal grenzen aan de vrijheid van meningsuiting.

Verspreiden van roddels voor persoonlijk gewin

De genoemde vlogster heeft een populair YouTube-account waarin ze roddels rondstrooit over bekende Nederlanders. Hiervoor werkt ze samen met wat zij spionnen noemt. Dat zijn anonieme tipgevers. Ze heeft honderdduizenden abonnees.

In een van haar video’s verspreidt ze allerlei roddels die sterk ingrijpen in het privéleven van de familie Hazes. Het gaat om zeer persoonlijke zaken die om geen andere reden dan persoonlijk gewin worden verspreid. Dat benadrukt ook de rechter. Volgens de rechter zijn deze persoonlijke zaken niet verspreid om een misstand in het maatschappelijk belang aan de kaak te stellen. Het gaat louter om het voor het eigen gewin bevredigen van de nieuwsgierigheid van haar volgers. De rechter benadrukt dat de vlogster niet kan aantonen dat ze goede aanwijzingen heeft die haar roddels kracht bijzetten. Ze baseert zich louter op twee anonieme bronnen. De rechter kan het bestaan van deze bronnen, laat staan de betrouwbaarheid van deze bronnen, onmogelijk nagaan.

Gecremeerde kroket is onnodig grievend

Verder houdt de rechter rekening met de inkleding van de roddeluitingen. Deze uitingen zijn volgens de rechter onnodig grievend. Het is volgens de rechter niet nodig om woorden te gebruiken als toxic, narcistisch, knettergek en manipulatief. Ook de term gecremeerde kroket is volgens de rechter duidelijk grievend en beledigend. Het maakt daarbij niet uit dat de vlogster deze term niet zelf heeft bedacht.

Video offline en rectificatie

De rechter beslist uiteindelijk dat de vlogster de video dient te verwijderen. Ook op andere plaatsen waar ze de term gecremeerde kroket heeft gebruikt, al dan niet in combinatie met een foto, dient ze deze term te verwijderen. Op haar Instagram dient ze een rectificatie te plaatsen in de vorm van een story die gedurende 24 uur zichtbaar is. Dit zonder commentaar, zonder weerwoord, zonder video, zonder geluidseffecten en zonder opvolgende berichten. Op YouTube dient ze een rectificatie van 60 seconden te plaatsen in de eerstvolgende uitzending. Dwangsommen maken het een en ander afdwingbaar.

MKBrecht.nl, dé expert mediarecht

MKBrecht.nl is onder meer gespecialiseerd in het mediarecht. Mediarecht is een heel ruim begrip en omvat onder meer de bescherming van intellectuele eigendomsrechten van mediabedrijven, alsook de informatievrijheid van media en journalisten en de vrijheid van meningsuiting. Ook professionele vloggers krijgen te maken met het mediarecht en dienen rekening te houden met bepaalde beperkingen op het gebied van vrijheid van meningsuiting. Onze experts kunnen je hierover informeren en kunnen je hierin bijstaan. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie omtrent onze dienstverlening.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips