Juridische Zaken

Moet ik het Weens Koopverdrag uitsluiten in mijn algemene voorwaarden?

Het Weens Koopverdrag is een internationaal verdrag dat gaat over de verkoopovereenkomst betreffende roerende zaken tussen commerciële partijen. Het heeft dus geen betrekking op een consumentenkoop en het focust enkel op internationale contracten. Als beide partijen zijn gevestigd in een land dat bij het verdrag is aangesloten, is het verdrag automatisch van toepassing. De partijen kunnen echter in de inkoopvoorwaarden of de verkoopvoorwaarden bepalen dat het Weens Koopverdrag niet van toepassing is. Zo’n beding is geldig.

Weens Koopverdrag uitsluiten of niet?

Over het algemeen is het Weens Koopverdrag gunstig voor de leverancier. De leverancier krijgt bijvoorbeeld te maken met een minder ruime aansprakelijkheid. Waar ons recht uitgaat van een onbeperkte aansprakelijkheid, staat het Weens Koopverdrag toe om een groot deel van de risico’s uit te sluiten. Ook zijn de vervaltermijnen korter dan bij ons nationaal recht. Verder kan de koper minder snel de overeenkomst ontbinden. Als leverancier zal je er baat bij hebben om het Weens Koopverdrag niet uit te sluiten. Dat is anders als koper. Voor de koper is het Weens Koopverdrag namelijk minder gunstig. Het nationaal recht kan dan betere aansprakelijkheidsregels voorleggen. Uiteraard speelt bij dit alles ook het van toepassing zijnde (nationaal) recht een rol.

Voorbeeld van gedoe met het Weens Koopverdrag

Een recente zaak (ECLI:NL:RBROT:2022:1685) toont aan hoe belangrijk het is om hierover na te denken. Bij deze zaak had een Nederlands bedrijf een koopovereenkomst gesloten met een Italiaans bedrijf. Dat Italiaans bedrijf zou mondkapjes leveren. De reeds betaalde mondkapjes werden nooit geleverd. Het Italiaanse bedrijf schakelde een vervoersbedrijf in dat de mondkapjes kwijtspeelde. Het Nederlandse bedrijf wilde zijn geld terug. Naar Nederlands recht is die vordering helemaal niet zo gek. Het risico dat de goederen verloren gaan, gaat volgens het Nederlands recht namelijk pas over nadat de goederen zijn geleverd.

Het Weens Koopverdrag was echter niet uitgesloten en was dus van toepassing. En in het Weens Koopverdrag geldt dat het risico al overgaat nadat de spullen aan de eerste vervoerder worden afgegeven. De Italiaanse leverancier was dus niet aansprakelijk.

Goed opletten bij internationale overeenkomsten

Het Weens Koopverdrag maakt deel uit van het supranationaal recht. Supranationale wetten hebben voorrang op nationale wetten. Dit wil zeggen dat het Weens Koopverdrag ook voorrang heeft op ons recht. In de praktijk hebben contractspartijen vaak weinig aandacht voor het supranationaal recht, terwijl dit wel problemen kan opleveren voor bijvoorbeeld de koopovereenkomst. Zeker als men aanneemt dat een contract wel klopt volgens Nederlands recht, maar dan blijkt dat het Weens Koopverdrag het toepasselijke recht is, levert dit problemen op. Dit kan ervoor zorgen dat er onvoorziene risico’s ontstaan of dat sommige commerciële kansen onbenut blijven. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Zeker bij internationale koopovereenkomsten raden wij daarom aan om het contract te laten opstellen door een jurist of advocaat of om het minstens te laten nalezen. Wil je een contract laten nalezen? Doe dan een beroep op de ContractCheck™. Binnen drie werkdagen ontvang je een advies op maat. Indien gewenst passen we het document aan, zodat de risico’s goed zijn afgedekt.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips