Juridische Zaken

Auteursrecht bij het gebruik van afbeeldingen

Afbeeldingen zijn cruciaal in elke marketingmix. Of het nu gaat om websites, brochures, mailings of andere promotiematerialen, de juiste afbeeldingen kunnen het verhaal ondersteunen en de consument overtuigen. Wees wel voorzichtig. Het willekeurig gebruiken van afbeeldingen kan een onderneming in woelige wateren brengen. Het is belangrijk om over de juiste licenties te beschikken en om niet zomaar afbeeldingen van het internet te plukken.

Auteursrecht en het gebruik van beeldmateriaal

Het auteursrecht beschermt de maker van een afbeelding, zoals een fotograaf, tegen ongeautoriseerd gebruik van zijn of haar werk. Dit betekent dat u niet zomaar afbeeldingen van Google of andere bronnen kunt gebruiken zonder de toestemming van de auteur of zonder een geldige licentie. Dit auteursrecht blijft van kracht tot 70 jaar na de dood van de maker, te rekenen vanaf de eerste januari die volgt op het jaar waarin de maker is overleden. Dan behoort de afbeelding tot het publiek domein en kunt u het zonder problemen gebruiken. Uiteraard hebt u wellicht weinig interesse in foto’s uit de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Er bestaan gelukkig databanken met gratis foto’s die u vrij kunt gebruiken. Ook zijn er betaalde databanken met goede afbeeldingen. Neem dan wel altijd de licentievoorwaarden door en weet dat ook andere bedrijven dezelfde foto’s kunnen gebruiken. Ook bij Creative Commons-afbeeldingen dient u rekening te houden met de licentievoorwaarden.

Gevolgen van overtreding op het auteursrecht

Het onrechtmatig gebruiken van beschermde afbeeldingen kan leiden tot kostbare rechtszaken en schadeclaims. Er zijn bedrijven die fotografen vertegenwoordigen en die met geavanceerde software het internet afspeuren naar auteursrechtelijke inbreuken, waardoor het als copycat wel erg moeilijk is om door de mazen van het net te glippen. Meestal zult u bij een overtreding een schikkingsbrief krijgen. U wordt dan in gebreke gesteld en krijgt een voorstel om de situatie financieel te reguleren. Het is belangrijk om deze brief niet te negeren. Anderzijds hoeft u ook niet meteen impulsief te betalen, want de voorgestelde vergoedingen zijn soms veel te hoog. Het is beter om juridische hulp in te schakelen. De experts van MKBrecht.nl staan voor u klaar.

Samenwerken met fotografen en goede afspraken maken

Het komt regelmatig voor dat bedrijven zelfstandige fotografen inschakelen voor het maken van beeldmateriaal. Hierdoor hebben ze unieke foto’s die niemand anders mag gebruiken. Althans indien u de juiste afspraken maakt! Maak dus goede afspraken met de fotograaf over het gebruik van de beeldmaterialen. Bespreek waar u de foto’s mag gebruiken, of u de foto’s mag gebruiken zonder de naam van de fotograaf te vermelden en voor welke doeleinden de beelden mogen worden gebruikt. Neemt u zelf foto’s van personen voor uw marketing? Houd dan rekening met het portretrecht. MKBrecht.nl kan u hierover informeren en kan de juiste documenten voor u opstellen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips